Ville upphäva sanktioner mot Ryssland

2:12 min

Trumpadministrationen ville lätta eller helt ta bort sanktionerna mot Ryssland, det skriver Yahoo News som också avslöjar hur tjänstemän på amerikanska UD försökte stoppa dessa planer.

I början av Donald Trumps presidentskap utspelade sig en strid bakom kulisserna mellan den nya administrationen och tjänstemän på amerikanska utrikesdepartementet. Det är Yahoo News som rapporterar att Trumpadministrationen ville lätta eller helt ta bort sanktionerna mot Ryssland, bland annat sanktioner som upprättats efter Rysslands annektering av Krim.

– Flera kollegor berättade att den nytillträdda administrationen ville upphäva sanktionerna mot Ryssland, säger den numera pensionerade UD-tjänstemannen Daniel Fried till MSNBC. Fried ansvarade för sanktionsfrågor på utrikesdepartementet, han var inte politiskt tillsatt och har arbetat under både republikanska och demokratiska presidenter.

För att stoppa administrationens planer försökte Daniel Fried och andra tjänstemän att göra senatorer uppmärksamma på vad som höll på att hända. Syftet var att försöka få kongressen att driva igenom lagstiftning som skulle göra det svårare för Trump att dra tillbaka sanktionerna.

Behovet av sådan lagstiftning skulle visa sig bli överflödig när det stod klart att Michael Flynn, Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare, avskedades efter bara 24 dagar på posten.

Orsaken till att Flynn fick sparken var nämligen att han mörkat de samtal han haft med Rysslands USA-ambassadör om att lätta på sanktionerna mot Ryssland. Efter den skandalen blev det oerhört svårt och politiskt riskabelt för Trump att ta bort sanktionerna.

En stor del av den rapportering som funnits kring Trumps planer angående rysslandssanktionerna har utgått från anonyma källor. Den här gången har inte bara UD-tjänstemannen Daniel Fried valt att kliva fram med sitt namn, Frieds uppgifter bekräftas också av UD-tjänstemannen Tom Maloinwoski, som tillsattes och arbetade under Obamaadministrationen.

– När vi upprättar sanktioner så är det för att motparten ska ge oss något tillbaka, säger Daniel Fried till MSNBC, men det som var oroande med det jag hörde var att det verkade som att vi inte skulle få något tillbaka överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista