Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabba förändringarna i Arktis diskuteras

"Förändrade klimatet största pådrivande faktorn"
2:00 min
Isarna i Arktis smälter.
Isarna i Arktis smälter snabbast. Foto: BETH IPSEN/TT

I dag inleds en stor konferens om Arktis med 650 internationella forskare i Umeå. Arktis är det område i världen där klimatförändringen går snabbast.

Nyligen visade en larmrapport att det kan bli isfria somrar i Norra ishavet redan om 20 år.

Och nu förändras därför synen på Arktis, menar forskningsledaren vid totalförsvarets forskningsinstitut, FOI Niklas Granholm.

– Det gör att man kan inte bara nöja sig med ett perspektiv. Man kan inte bara titta på energi eller på militärstrategi eller klimatförändring

Det varmare klimatet med ett minskande istäcke i norr som ökar möjligheterna att hitta och utvinna naturresurser som olja och gas och nya kortare fartygsleder mellan Europa och Asien exempelvis, har varit känt rätt länge nu.

Däremot har det hänt flera saker bara de senaste åren som i kombination med den globala uppvärmningen ändrat förutsättningarna rejält när det gäller Arktis.

Oljepriset har fallit kraftigt och relationerna mellan väst och Ryssland har försämrats i och med bland annat kriget i Ukraina, enligt Niklas Granholm på FOI.

– Och i det här så ingår ju också en militär uppbyggnad i norr. Och inte minst i Murmansk på Kolahalvön, fortsätter han.

Ett annat aktuellt ämne som bland annat kommer diskuteras vid den internationella forskningskonferensen som startar i Umeå under torsdagen är den nya amerikanska administrationen.

Kommer president Trumps ambitioner att ta bort förbudet mot utvinning av olja och gas i Alaska som föregångaren Obama införde påverka den sammantagna utvecklingen i Arktis?, är frågan.

Niklas Granholm vid FOI tror inte det med tanke på att oljepriset halverats de senaste åren.

– Så pekar ju det på åtminstone så långt framåt jag kan se att det inte blir så mycket utvinning i framförallt Alaska men i Ryssland där man har en väldigt centraliserad styrning av de här sakerna så fortsätter satsningarna på ett annat sätt.

– En av de riktigt stora satsningarna som Ryssland är i färd med är den som görs på Jamalhalvön, på den sibiriska kusten där man framförallt ska utvinna naturgas, säger Niklas Granholm på FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".