Bordeller lagligt i en fjärdedel av Europas länder – ändå förekommer olaglig handel

2:17 min

Inom den lagliga bordellhandeln i Europa förekommer en stor andel olaglig handel.

Alla de lagligt registrerade prostituerade kvinnorna i Österrike har en "så kallad vän" eller en "följeslagare" men som agerar som hallick, och det är trots att det är olagligt. Det konstaterar polischefen Gottlieb Türk, som ansvarat för kontroller av bordeller i förbundsstaten Kärnten i södra Österrike.

En kriminalitet som han förklarar är svår att komma åt, eftersom det är svårt att få någon att vittnar om omständigheterna.

I Österrike i sällskap med åtta europeiska länder är bordeller i dag tillåtna. Det visar Ekots kartläggning av 39 europeiska länders lagstiftning. Sex av dem som tillåter bordeller är EU-länder. Det är förutom Österrike, också Grekland, Nederländerna, delar av Spanien, Tjeckien och Tyskland.

Men vid sidan om den lagliga verksamheten har länder fortsatt en illegal bordellverksamhet, konstaterar den österrikiska polischefen Gottlieb Türk. 

– Till och från finner vi bordelliknande verksamhet inrymda på massagesalonger eller motsvarande, förklarar den österrikiska polischefen.

Åldersgränsen för prostituerade i Österrike är 18 år. Men det förekommer också att polisen hittar yngre flickor. 

– Vi har funnit flickor på bordellerna som har förfalskade id-handlingar som skulle visa att de är över 18 år, som är åldersgränser för att få arbeta som prostituerad i Österrike.

Människohandel är också förekommande inom den lagliga bordellverksamheten, både i Österrike och i andra länder, konstaterar polischefen Gottlieb Türk.

De prostituerade flickorna på de österrikiska bordellerna är i regel i 20-30 års ålder. Majoriteten av flickorna kommer från Rumänien. Liksom majoriteten av de prostituerade som arbetar i Sverige.

Och många av de prostituerade är utsatta för cyniska människohandlare som jagar efter unga vackra flickor som de kan sälja på Europas bordeller.

– Vi finner i våra kontroller av bordeller vid ett flertal gånger om året, att de prostituerade kvinnorna har blivit misshandlade och att de inte arbetar som prostituerade frivilligt, säger den österrikiska polischefen Gottlieb Türk.