Polis utanför Notredame i Paris
Foto: TT

Mannen som sköts i Paris har levt i Sverige

1:43 min

Den 40-årige man som gripits misstänkt för att ha attackerat en polis utanför katedralen Notre Dame i Paris i går har studerat och levt i Sverige

Det rapporterar Aftonbladet och franska medier.

Den misstänkte studerade journalistik i Sverige och ska även ha arbetat som journalist. Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Enligt dokument han bar på sig är mannen en algerisk student. En granne beskriver honom som "väldigt tystlåten".

Mannen gick till attack mot polisen beväpnad med en hammare, men sköts av polis och fördes skadad till sjukhus.

Den misstänkte angriparen är doktorand vid ett franskt universitet och hans handledare, en välkänd fransk forskare om medier och journalistik, beskriver mannen som "from som ett lamm" och säger att det som hänt är oförståeligt och en akt av galenskap.

Efter att ha lämnat Sverige för ett par år sedan, återvände mannen för ett kort tag till Algeriet. Därefter begav han sig till östfranska staden Metz för att doktorera, där professorn bodde vid den tiden.

Sveriges Radio kan bekräfta att en person med det aktuella namnet har varit anställd som praktikant under sex veckor 2010.

Han var placerad i Göteborg och sysslade i huvudsak med lokaljournalistik. Sveriges Radio undersöker uppgifterna vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista