Nya uppgifter om mannen som sköts i Paris

1:10 min

Det kommer nya uppgifter om den man som attackerade en polis utanför Notre dame i Paris igår.

Franska medier rapporterar att polisutredare hittat en video där mannen uttrycker sin lojalitet med terroriströrelsen Islamiska Staten. Men fortfarande är uppgifterna mycket knapphändiga och utredningen i ett inledande skede.

Det finns också en film från övervakningskameror som visar hur mannen går till attack och det går väldigt snabbt. Han gömmer sig bakom en längre man, går mot katedralens ingång och det ser ut som om han slår mot flera poliser med en hammare.

Någon av poliserna faller omkull och sen skjuter polisen. Det blev kaosartat bland alla turister.

Poliser ska ha hittat köksknivar i mannens ryggsäck, enligt inrikesministern. Mannen ska ha skrikit "Det här är för Syrien". Han är inte känd sen tidigare av polisen i Frankrike och inte heller av SÄPO.

Mannen som är 40 år har algerisk bakgrund och han vårdas nu på sjukhus för skottskadorna.

Han har en journalistutbildning från Sverige och är doktorand vid ett franskt universitet. Han beskrivs som en lågmäld akademiker och professorn Arnaud Mercier som handlett mannen beskriver honom som "from som ett lamm" och säger att det som hänt är ett oförståeligt vansinnesdåd.

Han vann EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering och har frilansat för flera medier.

Sveriges Radio kan bekräfta att en person med det aktuella namnet har varit praktikant under sex veckor 2010. Han var placerad i Göteborg och sysslade i huvudsak med lokaljournalistik. Sveriges Radio undersöker uppgifterna vidare.

Också Uppsala Nya tidning bekräftar för Ekot att han deltagit i ett projekt där. Roger Berglund som är redaktionschef på Uppsala Nya tidning säger så här om kopplingen.

- Vi har ett samarbete med en studentutbildning sedan 20 år tillbaka. I samband med det genomför vi varje år ett uppdrag på distans med årets studenter och på det sättet har den här personen medverkat hos oss, säger Roger Berglund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista