Comey: Trump krävde lojalitet

2:13 min

USA:s president Donald Trump talade om för dåvarande FBI-chefen James Comey att han förväntade sig lojalitet. Det skriver Comey i en skriftlig redogörelse till senatens underrättelseutskott.

I dag ska den sparkade FBI-chefen James Comey att frågas ut i senatens underrättelseutskott. Men redan i går släpptes Comeys förberedda vittnesmål i skrift, och där bekräftas att president Trump försökt få Comey att lägga ned delar av en FBI-utredning.

I det sjusidiga dokumentet redogör James Comey för sina möten och samtal med Donald Trump innan han sparkades av presidenten. Under ett av mötena som Comey återger ska Trump ha krävt FBI-chefens lojalitet. Comey svarade att han kunde erbjuda presidenten att vara ärlig.

Vid ett annat tillfälle ville Trump att Comey skulle lägga ned en FBI-utredning gällande Michael Flynn, Trumps nationella säkerhetsrådgivare som sparkades efter 24 dagar på posten.

Enligt Comey ska presidenten ha hävdat att Flynn inte gjort något fel och att han var "en bra kille" och han uppmanade Comey att släppa saken.

Trump ska också vid flera tillfällen försökt att få Comey att offentligt gå ut med att presidenten själv inte stod under utredning.

Donald Trump ska enligt Comey ha liknat rysslandsutredningen vid ett moln som hängde över honom och som förhindrade honom att utföra sitt jobb.

Uppståndelsen kring dagens utfrågning av James Comey var stor redan innan, när den förre FBI-chefens skriftliga vittnesmål släpptes under den amerikanska eftermiddagen i går, har intresset, om möjligt, bara ökat.

Många av uppgifterna som Comey återger har förekommit i media tidigare, men det här är första gången flera av de bekräftas av en namngiven källa och då ingen mindre än Comey själv.

Reaktionerna på Comeys ord speglar den polariserade verklighet som USA präglas av idag. En del, främst republikaner, anser att uppgifterna visar att Trump inte gjort något formellt fel, medan andra, däribland talmannen i representanthuset republikanen Paul Ryan, tycker att Trumps uppförande varit opassande.

Trumps kritiker däremot antyder att presidenten kan ha brutit mot lagen.

– Det är framförallt en fråga för jurister att avgöra, men om det ser ut som en anka och kvackar som en anka, så är det nog en anka, sade den demokratiske senatorn Ron Wyden till CNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista