Förre FBI-chefen vittnade i senaten

2:07 min

Den sparkade FBI-chefen James Comey frågades i dag ut i senatens underrättelseutskott. Comey, som känner sig förtalad av Trump, ger en bild av en president som försökt påverka FBI:s granskning av ryska kontakter.

Den hett emotsedda utfrågningen i senatens underrättelseutskott började vid 16-tiden svensk tid. Comey kom in i salen till smattrande kameror och satte sig framför de utfrågande senatorerna.

Många frågor var givna. Till exempel om Trumps krav på lojalitet påverkade honom eller varför Comey valde att offentliggöra utredningen om Hillary Clintons mejl bara några dagar före valet i USA 2016.

– Allmänheten måste få veta din sida av historien. Vi kommer att slå fast fakta, till skillnad från spekulationer, sade Richard Burr, utskottets republikanske ordförande.

För första gången sedan Trump sparkade honom talade Comey offentligt om vad som föregick händelsen. Comey, som vittnade under ed och närvarade frivilligt i egenskap av enskild medborgare, gick ut hårt. Han anklagade Trump för "lögner" om honom och FBI.

– Jag förstod att jag kunde sparkas av en president av vilken anledning som helst. Men de skiftande förklaringarna förvirrade mig. För presidenten och jag hade flera konversationer om mitt jobb. Han sa flera gånger att han tyckte att jag gjorde ett bra jobb och att jag kunde stanna.

– Men sedan sa han att han sparkade mig på grund av Rysslandsutredningen.

Comey anser att Trump svärtat ner hans anseende.

Senatorernas första fråga: Har du några tvivel om att Ryssland ingrep i valet 2016?

– Nej, svarade Comey.

Han tvivlar inte heller på att Rysslands regering kände till intrånget i valet.

Försökte Trump stoppa utredningen?

– Nej, inte vad jag känner till.

Men när Trump tog upp frågan om att "släppa" Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn — som haft uppdrag i Moskva och tvingades avgå — i utredningen, så besvärade det Comey.

Comey ser inte den ryska inblandningen i valet 2016 som en engångshändelse:

– De kommer att angripa vilket parti de än vill. De kommer tillbaka.

Comey fick frågan varför han förde anteckningar efter sitt första möte med Trump den 6 januari.

– En magkänsla. Omständigheterna, att jag var ensam, och den person som jag pratade med. Bara en magkänsla att det här kommer att vara viktigt för att försvara min organisation.

– Jag blev oroad över att han skulle ljuga om vårt möte, så jag kände det nödvändigt att anteckna.

Hans anteckningar lämnades till en person utanför justitiedepartementet, avslöjar Comey som bad en vän läcka uppgifter i anteckningarna till en reporter eftersom han såg att en särskild åklagare behövde tillsättas.

Comey berättar om Trumps påtryckningar och krav på lojalitet.

– Han letade efter att få ut någonting som gjorde att jag skulle be om att få behålla mitt jobb.

En utfrågare, den republikanske senatorn James Risch, frågar om Trump beordrade Comey att släppa utredningen; Trump hade sagt att han "hoppades" att utredningen läggs ner.

– De där orden är inte en order, svarar Comey.

– Jag tog det som "det här vill han att jag ska göra".

Vad hade hänt om presidenten hade fått som han velat?

– Vi hade lagt ned utredningen om Michael Flynn och hans kopplingar till Ryssland sent i december, säger Comey som hoppas att det finns band från mötena med Trump och att de banden offentliggörs.

Intresset har varit enormt i USA inför utfrågningen, efter att Comeys sjusidiga skriftliga redogörelse offentliggjordes på onsdagen.

Två huvudspår kan urskljas: Det ena handlar om vad som kan komma fram om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland. Det andra handlar om gränsdragningar mellan presidenten och i det här fallet FBI, som traditionellt setts som oberoende.

Under den öppna delen av utfrågningen, som var klar strax efter klockan 18.30, beskrev Comey Trump som en "lögnare" fem gånger. Det fick Vita huset att reagera. "Presidenten är ingen lögnare", heter det i ett uttalande där det också framgår att Trump är nöjd med bekräftelsen att han inte utreds personligen.

Utfrågningen i senaten fortsatte bakom stängda dörrar när sekretessbelagda uppgifter skulle avhandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista