Efter valet: Läget ovisst inför brexitsamtalen

2:07 min

Theresa May bildar regering och stannar kvar som ledare för Tories, men partiet har förlorat sin majoritet i parlamentet och läget är osäkert inför brexitsamtalen.

I ett tal på fredagseftermiddagen meddelar Theresa May att hon kommer att bilda regering med stöd av det konservativa nordirländska partiet DUP. Hon säger också att hon vill fortsätta med brexitförhandlingarna enligt tidsplanen som gäller.

Frågan är vilka konsekvenser beskedet får. "Svårt att se hur det här inte kommer att påverka hennes brexit-politik", säger Staffan Sonning, Ekots korrespondent i London.

– Det finns en hel rad synpunkter naturligtvis, inte minst när det gäller just frågan om vilken typ utav brexit det kommer bli, där Theresa May försöker ge bilden av att det här inte kommer förändra någonting. Det där är det inte många som tror på eftersom DUP visserligen var ett av de partier som stod på brexit-sidan i Nordirland, men de har inte alls samma linje som Theresa May, hennes hårda linje och hårda brexit.

– Det håller DUP inte alls med om. De har pratat om någon form utav mjukare brexit. Det är svårt att se hur det här inte kommer att påverka Theresa Mays brexit-politik.

Med 318 ledamöter konstateras ett tapp för det konservativa partiet med tolv 12 platser i underhuset i det brittiska parlamentet. Samtidigt gick Labour framåt med 31 platser.

Ambitionen att utöka sin majoritet föll ut i en "politisk katastrof" för Tories. Partiet inledde valkampanjen med 20 procentenheters ledning över Labour. Många kommentatorer krävde partiledarens avgång under fredagsmorgonen.

Men premiärminister Theresa May sitter kvar och meddelade under fredagen att hon behåller flera ministrar som sitter på nyckelposter, meddelar hennes kansli, enligt Reuters.

Finansminister Philip Hammond och utrikesminister Boris Johnson sitter kvar, liksom inrikesminister Amber Rudd, försvarsminister Michael Fallon och "brexitministern" David Davis.

Professor Justin Fisher vid Bruneluniversitetet tror dock att Theresa May framöver inte har något annat val än att avgå framöver. Hör intervjun här:
Det största oppositionspartiet, Labour, gick kraftigt framåt i parlamentsvalet och det förvånade många bedömare. 

De första snabba analyserna av valet pekar på att det kan vara det höga valdeltagandet bland unga väljare som gjort att Labour ökat på bekostnad av Tories.

– Jag är redo att leda landet, sa partiledaren Jeremy Corbyn under morgonen.

Men partiets 261 platser räckte inte, även om partiet gick ihop i en koalition med Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet SNP.

Procentuellt sett fick Tories 42 procent av rösterna och Labour tog hem 40 procent. Det brittiska valsystemet baseras dock på enmansvalkretsar över hela landet, vilket gör att ett parti kan få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

Reaktionerna från omvärlden har varit nervösa. Mycket har blivit oklart i brexitförhandlingarna, som är planerade att starta om tio dagar. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till P1 Morgon att det finns en risk för att förhandlingarna blir försenade. Förhandlingarna ska vara klara redan i mars 2019 och innan dess ska de nya villkoren vara godkända av flera parlament. 

– En ny regering behöver ju ha en förhandlingsposition, och här har vi ganska bråttom. Där kan man känna en liten oro om det här valresultatet gör att brexitförhandlingarna drar ut på tiden, säger Magdalena Andersson.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker att det var bra att Jeremy Corbyn fick valet att handla om krisen i sjukvården, jämställdhet och utbildning, och inte bara om brexit: 

– Det är ju frågor som ligger människor väldigt nära.

Hör hela intervjun med honom och Jakob Forssmed här.


Ekots EU-kommentator Susanne Palme säger att det finns en viss oro inom EU att det här valresultatet kommer att försena brexitförhandlingarna. EU är helt inställt på att britterna ska lämna unionen och vill inte vänta på det här, säger Susanne Palme.

Även EU:s ständige ordförande Donald Tusk pekade på att det är viktigt att komma igång med samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista