Trump: Comey ljög under ed

2:11 min

USAs president Donald Trump har alldeles nyss hållit en presskonferens. Han uttalade sig bland annat för första gången om gårdagens vittnesmål från den sparkade FBI-chefen James Comey.

USA:s president Donald Trump anklagar den förre FBI-chefen James Comey för att ha ljugit under ed under ett senatsförhör igår.

Trump sa ikväll att han varken avkrävt Comey lojalitet eller velat att han skulle lägga ner en utredning om en av Trumps tidigare medarbetare.

Ord står mot ord i den politiskt laddade offentliga kamp som står mellan USA:s president Donald Trump och den förre FBI-chefen James Comey, som Trump avskedade i början av maj.

I ett flera timmar långt förhör igår i kongressen, under ed, beskrev Comey hur han uppfattat att presidenten vill att FBI skulle lägga ner en utredning av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Om Trump lagt sig i är det allvarligt och kan användas för att försöka få honom avsatt.

På frågor från en reporter svarade Trump i kväll att han inte velat stoppa utredningen, att han aldrig bett Comey förklara sin lojalitet och att han själv var beredd att vittna under ed att hans version är den sanna.

- Jag är beredd till 100 procent att vittna under ed, sa Trump som fick upprepade frågor om det finns några inspelningar av samtalen, som Trump antytt. Ni ska snart få veta, sa presidenten och la till att ni kommer att bli besvikna.

Donald Trump sa också att Comeys vittnesmål visade att det varken förekommit samarbete, underförstått mellan Ryssland och hans kampanj det som nu utreds, eller att Trump skulle ha begått övergrepp i rättssak i samband med Flynn-utredningen. Han anklagade också Comey för att läcka.

Frågan om Comey gjort fel som informerat media om mötet är inte självklart åtalbar som Trumps advokat anser. Comey var en enskild medborgare som via ombud delade med sig till media av information som inte var hemligstämplad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista