Bilden visar två barn, bakifrån som räcker upp handen i ett klassrum. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT

Så ska könsuppdelad undervisning stoppas

1:25 min

Skolverket har lämnat över förslag till förtydliganden av läroplanen, i syfte att hindra skolor från könsuppdelad undervisning.

Bakgrunden är ett beslut från Skolinspektionen, som kom fram till att en sådan könsuppdelning är tillåten. Det beslutet förvånade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Det här är en modernisering och ett förtydligande. Det görs utifrån ett beslut som jag tror att många av oss blev förvånade över, där det visade sig att dagens reglering har gett ett visst utrymme för en regelmässig könsseparering i ett helt ämne under lång tid. Det ska inte vara tillåtet i Sverige, säger han.

I det förslag till ändringar av några stycken i läroplanen, som Skolverket tagit fram, betonas skolans ansvar för att motverka begränsande könsmönster och i stället verka för att elever, oavsett kön, ges tillfälle att mötas och arbeta tillsammans i skolan.

Det är alltså en betoning av hur det bör vara, inga uttalade förbud.

Men läroplansändringen kommer inte att räcka för att hindra könsuppdelad undervisning, konstaterar Gustav Fridolin. Det krävs även ändringar i lagen.

– Förslaget är tydligt, att varje lärare i sitt ämne har ett ansvar för att pojkar och flickor ska jobba ihop. Och då är det svårt att regelmässigt och under lång tid ha separerad undervisning mellan tjejer och killar.

– Men sedan konstaterar också Skolverket att det är den gamla skollagen som gett ett visst utrymme för detta, så vi kommer också att behöva titta på skollagens skrivningar. Men lagstiftning är ett arbete som tar längre tid än förändringar av läroplanen och därför tycker vi det är viktigt att gå fram med läroplansförändringar redan nu, säger utbildningsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista