Svartjobbshärva växer

Den omfattande svartjobbshärva som avslöjades i sydöstra Sverige i höstas har svällt ytterligare. Det är en företagare i Oskarshamn som misstänks ha förmedlat svartjobb till ett 50-tal hantverkare i det som fungerat som en svart arbetsförmedling.
Sune Jonsén på skattekontoret i Oskarshamn är inte förvånad över omfattningen av härvan. Han säger till SR Kalmar att det är känt i branschen att i toppen finns det seriösa entrepenörer och via olika led under som bildar en hel kedja så kan det längst ner finnas svarta löner och det är precis det som skett i den här härvan. Den är regionskattekontoret i Växjö som började nysta upp den första delen av härvan i höstas, och det är den utredningen har nu alltså svällt. Oskarshamnföretagaren misstänks på egen hand förmedlat ett 50-tal svarta hantverkare tiill byggen runt om i Sverige och fått stor egen förtjänst. Enligt skattemyndigheten finns det kopplingar till de tidigare avslöjandena som nu totalt omfattar ett 100-tal personer. Marcus Thuresson på regionskattekontoret i Växjö säger till Ekot att det rör sig om en handfull personer som är bekanta med varandra och som tillsammans bildat ett slags närverk av illegala arbetsförmedlare där staten lurats på mångmiljonbelopp. De inblandade riskerar nu upptaxering och åtal för skattebrott
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".