Förbud mot niqab i norska skolor

1:48 min

I Norge lär det bli förbjudet med niqab och andra ansiktstäckande plagg i skolor och förskolor. På måndagen lade norska regeringen fram ett lagförslag.

Norges tillförordnade invandrings- och integrationsminister Per Sandberg, från invandringskritiska Fremskrittspartiet, uttalade sig om till exempel niqab och burka på en presskonferens i Oslo.

– Detta är något vi inte accepterar eftersom vi uppfattar det som kvinnoförtryckande också. Det hör inte hemma i Norge.

I Norge finns redan lokala förbud mot ansiktstäckande plagg på några skolor och högskolor.

Med sitt förslag i dag vill regeringen utvidga detta till ett nationellt förbud som ska gälla både lärare och elever i hela utbildningssystemet, ända från förskola till högskolan.

Regeringen motiverar sitt förslag framför allt med att ansiktstäckande plagg, även till exempel balaklava, kan försvåra kommunikationen, både mellan elever och mellan elever och lärare.

– Att kunna se varandras ansikten är ett viktigt värde. Det är viktigt för undervisning och för att lärosäten ska vara goda mötesplatser, sade , kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vid presskonferensen.

Enligt norska nyhetsbyrån NTB har regeringen ett brett politiskt stöd i parlamentet Stortinget för förslaget om förbud mot ansiktstäckande plagg i skolan.

2011 införde Frankrike och Belgien förbud mot ansiktstäckande plagg på offentlig plats. I Nederländerna har hittills en av parlamentets två kamrar röstat igenom ett förbud mot bland annat niqab och burka inom skolor, vårdinrättningar och offentliga transporter.

Två Sverigedemokrater föreslog i höstas ett förbud även i Sverige mot ansiktstäckande klädsel i skolor och förskolor. Den motionen blev dock nedröstad i riksdagen i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista