Ungern kan klubba lag mot utländska stödpengar till organisationer

2:24 min

I dag väntas Ungerns parlament rösta igenom en kontroversiell lag som riktar sig mot icke-statliga organisationer som får pengar från utlandet.

Lagen har liknats vid den ryska som kräver av utlandsfinansierade organisationer att registrera sig som "utländska agenter".

På samma sätt, menar kritikerna, vill den ungerska regeringen svartmåla organisationer som bland annat arbetar mot korruption och för mänskliga rättigheter.

– Syftet med den här lagen är att skapa ett klimat där regeringskritiska röster framställs som om de gör någonting i hemlighet, att de konspirerar mot Ungern, sade Márta Pardavi vid den ungerska Helsingforskommittén i Budapest tidigare i år.

Då var den nya lagen om utlandsfinansierade organisationer bara på idéstadiet. Nu har den nått parlamentet, och om en majoritet röstar ja kommer organisationer som Márta Pardavis, som får minst omkring 230 000 kronor per år i stöd från utlandet, att tvingas registrera sig som "utlandsfinansierade".

Informationen ska framgå i alla sammanhang, på alla utskick och pressmeddelanden. Ungerns regering säger att syftet med lagen är att öka insynen i de här organisationerna och motverka penningtvätt.

Men organisationer som berörs, som den ungerska Helsingforskommittén och den ungerska grenen av anti-korruptionsorganisationen "Transparency International" menar att de redan är mycket öppna med varifrån de får sina pengar.

Det verkliga syftet med lagen är, menar de, att misstänkliggöra deras verksamhet och framställa dem som mindre trovärdiga i ungrarnas ögon.

Många jämför lagen med den ryska där liknande organisationer måste registrera sig som "utländska agenter". Och precis som i Ryssland hotas organisationerna av stängning om de inte lyder.

Kritik mot lagen har kommit bland annat från Europarådets lagexperter i den så kallade Venedigkommissionen.

Men Ungerns regering menar att man har medborgarnas stöd i ryggen.

Nyligen avslutades en landsomfattande nationell konsultation där ungrarna bland annat fick ta ställning till följande påstående:

"Fler och fler utlandsstödda organisationer opererar i Ungern med syfte att lägga sig vårt lands inre angelägenheter på ett dunkelt vis."

Texten fortsatte: "De här organisationerna kan äventyra vår självständighet. Vad tycker du Ungern ska göra?

Frågan till folket följdes av två svarsalternativ, där svar A vara "att kräva att de avslöjar sina syften och sina ekonomiska källor", och svar B var att "tillåta dem att fortsätta med sina riskabla aktiviteter utan tillsyn."

Enligt den ungerska regeringen har de flesta som svarat på frågorna gått på regeringens linje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista