EU hotar asylvägrare med domstol

1:27 min

De tre länderna Ungern, Polen och Tjeckien kan komma att dras inför EU:s domstol för att de inte ställt bakom beslutet att omfördela flyktingar mellan EU:s medlemsländer.

Det beskedet lämnade EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos inför nästa veckas toppmöte med EU:s stats- och regeringscheferna i Bryssel.

– De här länderna har inte gjort någonting sen mer än ett år tillbaka, säger EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos.

Vad det handlar om är att EU-kommissionen beslutat att inleda ett så kallat överträdelseärende mot Tjeckien, Polen och Ungern för att de helt enkelt struntat i att följa beslut som fattades här i Bryssel i september 2015 om att omfördela totalt 160.000 flyktingar medlemsländerna emellan.

De här tre länderna har vägrat att gå med på det här beslutet eftersom de inte vill ta emot några flyktingar som EU-länderna ska omfördela från Grekland och Italien. EU-kommissionen har flera gånger uppmanat just de här tre länderna att också de måste ta emot flyktingar, men ingenting har hänt, enligt EU-kommissionen.

Det är därför som tonen nu skärps ordentligt mot de tre länderna när man inlett det här överträdelseärendet som till slut kan leda till att de dras inför EU-domstolen.

Samtidigt har det gått trögt med att göra den här omfördelningen av flyktingar från Grekland och Italien till andra medlemsländer. Fram till förra veckan hade bara knappt 21.000 flyktingar av totala 160.000 flyktingar omfördelats, dock har takten på ökat de senaste månaderna men inte hos Ungern, Polen och Tjeckien som inte tagit emot en enda person sedan flera månader och som nu kan komma att dras inför EU:s domstol för att man vägrat följa beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista