Sessions svarade inte på alla frågor

3:11 min

Justitieminister Jeff Sessions frågades ut i går i senatens underrättelseutskott. Sessions bemötte många av de anklagelser och den kritik som riktats mot honom.

Sessions vägrade svara på vilka diskussioner han haft med president Donald Trump.

Jeff Sessions började med att med en allvarlig blick och en tillsynes upprörd sinnesstämning förklara att han absolut inte gjort sig skyldig till de anklagelser som riktats mot honom.

– Att jag i maskopi med Ryssland skulle skada det här landet är en skrämmande och avskyvärd lögn, sa han.

Sessions syftade på Rysslands påstådda inbladning i valet och att Trumpkampanjen anklagas och utreds för att ha samarbetat med Ryssland.

Det som förde strålkastarljuset mot Jeff Sessions från första början var att han inte berättade om flera möten han haft med Rysslands ambassadör i Washington, Sergej Kisliak.

Under en utfrågning i februari sa Sessions att han inte haft några kontakter med ryssar under valkampanjen, vilket han bevisligen hade haft, men även på den punkten slog Sessions ifrån sig och menade att han hade uppfattat frågan på ett annat sätt.

– Jag svarade att det inte funnits ett återkommande informationsutbyte mellan Trumpkampanjen och representanter för Ryssland, det var så jag förstod frågan sade Sessions.

Det är mindre än en vecka sedan den numera sparkade FBI-chefen James Comey frågades ut av samma utskott i senaten. Då vittnade Comey om att president Donald Trump pressat honom att lägga ned delar FBIs rysslandsutredning, och att han inte fått något stöd av Jeff Sessions när han berättat om saken.

Den beskrivningen ställde inte Sessions upp på.

– Jag höll med honom om att det var viktigt att kommunikationen med Vita huset gick till på rätt sätt, sade Sessions.

Vid flera tillfällen vägrade justitieministern att svara på frågor och hänvisade till en policy om att han inte fick avslöja samtal han haft med presidenten.

När den demokratiska senatorn Kamala Harris pressade honom på vad det var för regel som förhindrade honom att gå in på de samtalen fick Sessions svårt att svara.

– Finns det policyn nedskrivning någonstans? frågade Kamala Harris.

– Jag tror det, svarade Sessions tveksamt.

Nu fortsätter utredningen om Rysslands och Trumpkampanjens misstänkta inblandning och eventuella samarbete i presidentvalet, dels i fyra olika utskott i kongressen, och dels under ledning av den nyligen tillsatte särskilde åklagaren Robert Mueller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista