Brand London
Människor utanför det eldhärjade höghuset i västra London som spred mycket rök. Foto: TT/Frank Augstein, Jonathan Brady

Husets fasad kan ha saknat brandbarriärer

"De vill ha etnisk rensning av vårt område"
1:48 min

I London har 12 personer bekräftats döda efter branden i höghuset Grenfell Tower. Och dödssiffran beräknas stiga. Och nu riktas anklagelser om att byggnadsstandarden varit för låg och att det beror på att det var fattiga människor som bodde i huset.

Husets fasad kan ha saknat brandbarriärer. Det visar dokument som beskriver hur byggnaden renoverats, enligt rapporter från Reuters. När höga hus renoveras bör brandbarriärer sättas in, menar byggsäkerhetsexperter.

Varför finns det här slappa beteendet som ledde till tragedin just här, där de underbemedlade bor. Det frågar sig en av invånarna i området kring Grenfell Tower. De vill ha etnisk rensning av vårt område, säger hon.

Vreden efter branden som tog minst tolv människors liv var på sina håll stor i går. Det blossade upp oroligheter på flera ställen när folk sökte svar på hur ett nyligen renoverat höghus kunde övertändas på bara ett par minuter.

Helvetets portar öppnade sig för bara marockaner, araber, afrikaner, västindier, östeuropeer, det bodde inga engelsmän där, säger hon.

Grenfell Tower innehöll det som kallas council housing, det vill säga kommunala lägenheter för människor som inte själva har råd att skaffa sig en bostad i det dyra London. Det fanns 120 lägenheter i huset som inrymde mellan 400 och 600 människor. De flesta av dem invandrare och flyktingar från olika delar av världen.

Undersökningarna om hur brandförloppet kunde bli så snabbt, inleddes i går. Och intresset fokuserades främst på fasadbeklädnaden, eftersom man kan se på filmer från branden, att själva fasaden brann explosionsartat. Så frågan är om byggreglerna följdes när huset renoverades efter ett par år sedan.

Samtidigt har det kommit fram, att ett höghus i Melbourne för några år sedan med samma typ av fasadbeklädnad övertändes på bara elva minuter.

Relaterat

Mer om Storbritannien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".