Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda på förvaren larmar: Liknar fängelser

Uppdaterat fredag 16 juni kl 11.46
Publicerat fredag 16 juni kl 05.00
"Nu är det bara att låsa in och brotta ned"
(2:09 min)
Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg.
Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosval/Scanpix

Tidigare gick arbetet på förvaren till stor del ut på att samtala och motivera människor att lämna Sverige, nu handlar det mer om att hålla personer bakom lås och bom, berättar flera anställda som Ekot talat med.

– De som sitter i förvar är inlåsta, men inte kriminella. Vi jobbade förut med att motivera dem att åka hem, men nu är det bara att låsa in och brotta ned, säger en anställd inom förvarsverksamheten.

Ekot har intervjuat ett tiotal anställda med lång erfarenhet inom det svenska förvaret. De arbetar på olika förvar och på olika nivåer men kan oberoende av varandra berätta om hur arbetssättet på senare år har förändrats i en hårdare riktning. 

– Vi som har varit med länge mår rätt så dåligt, vi har sett och byggt upp något annat, vi har haft en annan inriktning, säger en annan anställd.

1997 tog Migrationsverket över ansvaret för förvaren från polisen. Anledningen var att verksamheten inte var relaterad till polisiär eller straffande verksamhet. Men våra källor beskriver förvar som nu allt mer börjar likna fängelser.

– Det är ju lika bra att ge det här till kriminalvården, för det är ju det vi är.

Torbjörn Nyberg är chef över Migrationsverkets förvar.

– Jag kan inte ta ifrån en person sin upplevelse av situationen, men det som är tydligt och nödvändigt är att om man bedriver en frihetsberövande verksamhet då måste man säkerställa säkerhet och ordning i lokalerna, säger Torbjörn Nyberg.

Han berättar hur Migrationsverket 2014 utredde förvarsverksamheten och kom fram till att säkerhet och ordning var ordentligt eftersatt. Personer kunde enkelt rymma och personal visste inte hur man skulle agera i osäkra situationer.

En åtgärdsplan skapades och säkerheten har skärpts upp, och Torbjörn Nyberg menar att samtalen om återvändande med de förvarstagna fortfarande finns kvar.

– Man ska göra både och. Det handlar om att hela tiden balansera verksamheten, och är det ett område som har varit eftersatt så kan det säkert uppfattas som att det blir för stort fokus.

Tidigare har Torbjörn Nyberg arbetat inom kriminalvården, bland annat som chef för Norrtäljeanstalten, och när det gäller ordning och säkerhet har han inget problem med att likna de olika verksamheterna.

– I grund och botten vill jag hävda att all frihetsberövande verksamhet är ganska lika oavsett grunden för den, säger Torbjörn Nyberg.

Lördag kl 9.00 kan du höra ett längre reportage om hur migrationsverkets förvar har förändrats i P1-programmet konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".