Fabriksarbete.
Problem för industrin att få tag på personal med rätt kompetens. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förslag: Etableringsanställning ska ge nyanlända jobb

"Lön på 8 000 och bidrag på 8 000"
2:07 min

Fack och arbetsgivarorganisationer har inlett diskussioner om något de kallar etableringsanställning för att nyanlända ska kunna integreras på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarsidan vill kunna anställa till en låg lön som sedan ska ge rätt till ett bidrag direkt till den anställda från staten. 

– Det handlar om att hitta en modell så att nyanlända får ett snabbt fotfäste på arbetsmarknaden och en sådan här anställning, som inledningsvis är en visstidsanställning, automatiskt kan övergå till en tillsvidareanställning i det bolag där man är anställd, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen. 

När de centrala parterna LO och Svenskt Näringsliv misslyckats har i stället den stora arbetsgivarorganisationen inom industrin, Teknikföretagen, haft möten med facken om vad de kan göra för att få nyanlända invandrare i jobb. 

Förslaget som har lagts fram för bland andra LO-förbunden IF Metall och Kommunal och tjänstemannafacket Unionen kallas etableringsanställning. Det ska vara en del av de befintliga kollektivavtalen, men reglerna om lägstalöner tas bort i upp till tre år för den som är nyanländ eller står långt ifrån arbetsmarknaden. 

Kombinerat med ett bidrag och slopad arbetsgivaravgift går det då att anställa till en mycket låg lön, säger förhandlingschef Anders Weihe. 

– Att du har en tillgänglig inkomst på 16 000 kronor i månaden, där lönen är 8 000 kronor och du har ett bidrag på 8 000, är nog en rimlig nivå. 

Till skillnad från andra anställningsstöd ska det här vara enklare och gå direkt från staten till den anställda, inte till arbetsgivaren i efterhand. Lönen blir villkoret för bidraget, och arbetsgivaren slipper administrativt krångel. 

Regeringen har tidigare uttryckt besvikelse över att LO och Svenskt Näringsliv inte lyckats komma fram avtalsvägen. Men Anders Weihe tror att etableringsanställningen kan bli stor, förutom i industrin också i kommunal sektor och i handeln.

– Det är ju bråttom naturligtvis men vi diskuterar så gott vi kan. 

Men är inte det här bara en våt dröm för arbetsgivaren med en lönekostnad på 8 000, varför skulle facken gå med på det? 

– Därför att det är ett samhällsproblem. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä avvisar inte förslaget. 

– Vi har varken sagt bu eller bä till det än så länge. Vi har lyssnat på arbetsgivarna och vi ska lyssna på dem fler gånger så får vi se om det kan bli någonting.

Mer om Arbetsmarknad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".