Alliansen enad om hur skattehöjningar ska stoppas

2:31 min

De borgerliga allianspartierna har nu lyckats enas om en gemensam linje för att försöka stoppa tre skatteförslag som regeringen planerar i höstens budget.

Lägger Finansminister Magdalena Andersson fram förslag om flygskatt, beskattningen för småföretag och att fler ska betala statlig skatt hotar alliansen med stöd av Sverigedemokraterna med en misstroendeförklaring.

– Regeringen tänker sig fortsätta skattehöjningarna på jobb och företagande och det tycker vi är väldigt skadligt för Sverige. Vi behöver skapa fler jobb i Sverige, inte färre. Och därför har vi bestämt oss för, inom alliansen, att stoppa de här skattehöjningarna som regeringen nu har aviserat. Och vi har fått stöd av Sverigedemokraternas på den här punkten också, säger Jan Björklund (L).

De fyra borgerliga allianspartierna har varit eniga om att dom vill stoppa tre skatteförslag från regeringen. Flygskatten, förändrade skatter för småföretag, de så kallade 3:12 reglerna, och att fler ska betala statlig skatt. Men allianspartierna har varit oeniga om hur skatterna ska kunna stoppas. Men i går kväll enades dom om att gå den väg som Liberalerna föreslagit.

I ett särskilt yttrande i Finansutskottet i dag, görs det klart att alliansen är beredd att agera i Riksdagen i till exempel form av en misstroendeförklaring om regeringens höstbudget innehåller de tre skattehöjningar som allianspartierna anser är särskilt skadliga för jobb och företagsklimat.

Moderaternas ekonomisk politska talesperson Ulf Kristersson:

– Vårt tålamod är slut. Regeringen har vetat länge att vi vill inte se fler skattehöjningar på jobb och företagande. Vi har sagt det gång på gång och dom verkar inte ha förstått att vi menar allvar.

Allianspartierna får majoritet i riksdagen för sitt förslag genom stöd av Sverigedemokraterna.

Allianspartierna pekar i dag inte ut vilken minister som kan bli föremål för en misstroendeförklaring. Men Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att det är finansminister Magdalena Andersson:

– Men det är väl klart att det är finansministern som är övergripande ansvarig för budgetpropositionen.

Centerledaren Annie Lööf har senare i dag på mikrobloggen twitter sagt att det inte är aktuellt att rikta en misstroendeförklaring mot finsnaminister Magdalena Andersson.

Liberalernas ledare Jan Björklund däremot säger att han inte utesluter det, men nämner också näringsminister Mikael Damberg och Infrastrukturminister Anna Johansson.

Finansminister Magdalena Andersson ger inget besked om regeringen är beredd att dra tillbaka skattehöjningarna.

– Just nu är de här skatteförslagen på lagrådsgranskning, vi har fått det här särskilda yttrandet, och sedan hur vi kommer att agera det kommer vi lämna besked om när vi lägger förslaget till höstbudget på riksdagens bord.

Om regeringen kommer att lägga dom tre skatteförslagen och om allianspartiernas särskilda yttrande med stöd av Sverigedemokraterna leder till att en majoritet i riksdagen riktar misstroende uppstår av allt att döma en regeringskris.

Allianspartierna säger alla att de hoppas att regeringen kommer att ändra sig.

Så här svarar Jan Björklund:

– Ja det avgör ju Stefan Löfven, men vårt krav är att skattehöjningarna stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista