Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Scotland Yard utreder storbranden i London

Upp till 100 människor kan ha dött i lågorna
1:50 min
Brand i London krävde många liv
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / TT

I Storbritannien har Londonpolisen Scotland Yard nu inlett en brottsutredning kring branden i höghuset Grenfell Tower. Samtidigt kommer uppgifter om att mellan 50 och 100 människor kan ha dött i lågorna.

I kvarteren kring det svarta stålskelettet som en gång inrymde 120 lägenheter syns överallt uppklistrade lappar med bilder och namn på personer som saknas efter branden. Det är bilder på barn och vuxna. Några lappar visar bilder på hela saknade familjer.

Mellan 400 och 600 personer tros ha bott i huset, men ingen vet säkert. Tidningen the Sun har räknat alla som hittills rapporterats som saknade och kommit fram till 65 personer.

Londonpolisen Scotland Yard har inlett en brottsutredning för att försöka kontrollera om fastighetsägaren eller den firma som utförde renoveringen av höghuset i fjol har följt lagar och byggregler.

Samtidigt har det blivit känt, att den typ av fasadbeklädnad som användes vid renovering och som brann explosionsartat, är förbjuden i USA för byggnader över 12 meters höjd, eftersom den anses så brandfarlig. Beklädnaden består av ett vattentätt ytterlager utanpå en plastmassa, ett slags frigolit.

Tragedin beskrivs allt mer som även en fråga om klyftorna i det brittiska samhället. Grenfell Tower ligger i området Kensington, som är ett av de mest välmående i London. Men det finns också områden med kommunalt subventionerade bostäder för människor med låga inkomster. I Grenfell Tower bodde nästan uteslutande invandrare och flyktingar från många länder runt om i världen.

Ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, krävde i går, att London ska tillfälligt ta över de exklusiva bostäder som står tomma i närheten av katastrofplatsen och använda dem som evakueringsbostäder för de drabbade. Det är exempelvis hus som kostar motsvarande mellan 50 och 100 miljoner kronor och som köpts som penningplaceringar av utländska investerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".