Handikappade får inte utlovad hjälp

I flera tusen fall ger landets kommuner inte den hjälp som handikappade och äldre har rätt till. En sammanställning från Socialstyrelsen visar på över 5 000 beslut om stöd som förra året inte hade blivit verklighet. Som orsak anges bland annat personalbrist.
Störst är problemen när det gäller att ordna fram kontaktpersoner som ska vara stöd till handikappade, och exempelvis gå med på bio eller någon sport, och när det gäller servicebostäder till äldre som vill komma till ett sådant och få mer hjälp. Hjälpen uteblir Det handlar om beslut som kommunen har fattat, men sedan inte genomfört och i socialstyrelsen som gjordes förra året hittades över 5 000 olika fall runt om i landet. Nu granskar Socialstyrelsen frågan igen och framåt hösten hoppas man kunna se om det blivit någon förändring. Gäller alla län Alla län hade beslut som inte verkställts. Men vanligast var det i västra Götaland och Stockholm och räknat per invånare så var Jämtland och Uppsala värst. Gotland hade störst problem med att ordna fram äldreboenden. Kommunerna hänvisar bland annat till att det är svårt att rekrytera personal, och man har brist på bostäder. Men på Socialstyrelsen är man mycket kritisk och menar att kommunerna måste göra mer för att följa sina egna beslut som ju grundar sig på kommunernas egna bedömningar. Framförhållning efterlyses –Framförhållning är ordet när det gäller att hitta äldrebostäder och när det gäller kontaktpersoner till handikappade gäller det att rekrytera mer aktivt, säger Anna Qvarlander på Socialstyrelsens handikappenhet. Dessutom är det mycket svårt för den drabbade att göra nåt åt sin situation och att överklaga eftersom det alltså handlar fall där kommunen har beviljat hjälp, men inte genomför beslutet. Lagen om stöd till funktionshindrade kom 1994.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".