Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Logotyp HQ Bank.
HQ Bank. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Miljardtvist om HQ-bank närmar sig slutet i tingsrätten

Frilansjournalist: En laddad och hård stämning
2:15 min

De strider om över tre miljarder kronor i ett unikt mål. Nu avslutas den långa förhandling i tvistemålet kring den havererade banken HQ.

Frilansjournalisten Per Agerman har följt förhandlingen och säger att det har varit spänt i rättssalen.

Det är en laddad stämning i rättssalen och parterna är i princip inte överens om någonting. De har väldigt hög profil mot varandra enda in i mål. Det är en laddad och hård stämning, säger han till Ekot.

I nästan 90 dagar, sedan i höstas, har förhandlingen pågått i en speciellt iordningställd sal i Stockholms tingsrätt, eftersom de vanliga salarna är för små.

Planen är att förhandlingen ska avlutas i veckan, men domen kommer att dröja.

Det är den nya styrelsen i moderbolaget HQ AB som kräver den gamla styrelsen, en av medlemmarna är finansmannen Mats Qviberg, och revisorerna på enorma belopp.

Det är 3,2 miljarder kronor plus ränta som den nya styrelsen kräver i skadestånd. Det handlar om värden som påstås ha gått förlorade i samband med bankens haveri.

Samtliga inblandade nekar till att ha gjort något fel och bestrider därför kraven.

Frilansjournalisten Per Agerman säger att många timmars advokatarbete har lagts ner i målet.

– Från båda sidor har man lagt väldigt mycket pengar på att försvara sig. Totalt så uppgår rättegångskostnaderna till 450 miljoner kronor, säger han.

HQ anklagar den förra styrelsen och revisorerna för vårdslöshet och anser att de måste eller borde ha känt till att det fanns brister i bankens verksamhet under 2007 till 2010. Medan de anklagade nekar.

Bankens tillstånd drogs in av Finansinspektionen 2010.

Det här målet är inte det enda i efterspelet till bankens haveri. I ett ekobrottsmål friades alla de misstänkta, en av de var Mats Qviberg.

Skadeståndsprocessen som nu pågår är den första i sitt slag i Sverige, säger Daniel Stattin, som är professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

– Det är ovanligt för att det är ett stort mål, det är oerhört komplicerat och det är ett väldigt högt belopp, säger han till Ekot och fortsätter.

– Det är också första gången man prövar ansvaret för styrelseledamöter i en bank på riktigt. Kopplingen mellan de finansiella bankregler och de bolagsrättsliga skadeståndsreglerna är den intressanta frågan, säger Daniel Stattin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".