Birgitta Ohlsson och Jan Björklund
Foto: TT

Ingen medlemsomröstning i Liberalerna

Birgitta Ohlsson: Jag beklagar beslutet
1:41 min

Det blir ingen riksomfattande rådgivande medlemsomröstning om partiledarstriden inom Liberalerna. Partiets valberedning fattade i dag beslut om att säga nej till det, för andra gången på kort tid.

Det är utmanaren på partiledarposten, riksdagsledamoten och tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson som har drivit på för en medlemsomröstning och det största länsförbundet Stockholm, har också öppnat för det. Valberedningen var enig, säger ordföranden Olle Schmidt.

– Vi anser inte att bryta den process som har påbörjats.

Varför är det så viktigt när förutsättningarna delvis har förändrats i samband med att Birgitta Ohlsson meddelade att hon kandiderar?

 – Det är lite som att ändra spelreglerna när fotbollsmatchen väl har startat.

Nej Olle Schmidt och resten av valberedningen anser alltså inte att det faktum att det nu finns en utmanare på partiledarposten och att exempelvis det största länsförbundet, Stockholm inte kunde enas kring en partiledare och dessutom öppnade för en medlemsomröstning, är skäl nog att ändra den nomineringsprocess som har pågått en tid och som ska leda fram till att ombuden på partiets landsmöte i november röstar på vem som ska leda Liberalerna framöver.

Så här kommenterar Birgitta Ohlsson beslutet.

– Jag beklagar beslutet så klart. En valberedning som vill signalera öppenhet och ett parti som vill stå för förnyelse och ett ledarskap som är tryggt i sig själv kan ju aldrig vara rädda för att medlemmarna tycker till.

Trots beskedet från valberedningen uppmanar Birgitta Ohlsson länsförbunden att i de provval som redan pågår till kommun-landstings- och riksdagslistor, även ge möjlighet att föreslå partiledarkandidat.

 – Där vill jag uppmana länsförbunden, lägg till frågan om partiledarskapet också. Det är viktigt att fler får höras i denna viktiga fråga.

Birgitta Ohlsson spekulerar inte om det här kan minska hennes möjligheter att bli vald.

– Det här var ett led för mig att formulera vad jag ser för framtid för partiet. Att fler ska få säga vad de tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".