Anders Ygeman (S).
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ygeman: Sverige underskattade hotet

0:51 min

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. 2010 bedömde Säkerhetspolisen att det fanns omkring 200. Flera forskare och insatta i ämnet som Ekot pratat med ser Säpos nya siffror som väntade.

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. 2010 bedömde Säkerhetspolisen att det fanns omkring 200.

– Jag är inte förvånad, utan har själv tänkt att det är den storleksordningen de senaste åren. Det har ökat extremt mycket om man följer det här via nätet. Det är vanligare idag att man ser den här typen av sympatiyttringar för den här typen av åsikter, konstaterar Magnus Sandelin.

Magnus Sandelin arbetar som journalist, författare och föreläsare. Han har sedan tio år följt och granskat politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige.

– När Säpo talar om 200 så var det kanske ett 70-tal max 100 personer som rest för att göra jihad i olika delar av världen. Nu är det cirka 300 som åkt till Syrien. Så det har ökat extremt mycket. På varje resenär går det ett antal sympatisörer. I Sverige är det flera personer som aldrig tar steget att åka av olika skäl. De allra flesta kommer aldrig att göra någonting farligt men i värsta fall finns det individer som tänker genomföra attentat hemma, istället för att resa.

– Ju större den här miljön är, desto större är risken att det finns såna individer, säger Magnus Sandelin.

Anders Ygeman, inrikesminister, kommenterar så här i dag.

– Det är allvarligt och det är en utveckling vi sett under ett antal år nu. Det är också bakgrunden till att regeringen antagit ett stort antal åtgärder.

Vad beror ökningen på?

– Framförallt konflikten i Mellanöstern och Syrien.

Hur oroväckande är det här?

– Oroande men inte nytt och vi jobbar med att mota tillbaka den här utvecklingen.

Vad säger det om Sveriges arbete mot radikalisering?

– Att vi kom igång för sen och satsade för lite resurser på det, men att vi nu börjar komma ikapp. Jag tror Sverige underskattade hotet från den våldsbejakande extremismen och den ideologiska överbyggnaden från våldsbejakande islamism.

Ali Hajighasemi är docent i socialt arbete på Södertörns högskola. Han ser hur en modell för inflytande saknas och det skapar problem.

– Sverige har inte lagt den energi eller de resurser som behövs för att aktivera de utsatta ungdomarna på arbetsmarknaden. Ungdomar kan lätt hamna i en besvikelsesituation. De upplever att samhället vänt dem ryggen. Det är grogrund för att dessa ungdomar kan rekryteras. De blir lätta att plocka för de extrema grupperna och de jobbar aktivt i de här områdena för att värva nya medlemmar.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp säger sig ha observerat den trend som Säpo idag presenterar sedan 2013.

Är det enbart IS-sympatisörer som det handlar om?

– Inte enbart, men det är främst dem. Det är handlar om en kombination mellan konflikterna i Mellanöstern och att IS utnyttjat den propagandakraft som går att skapa via sociala medier. Det hela förvärras också av växande marginalisering och utanförskap. Samtidigt har vi sett en växande andel nazister som också flyttat fram sina positioner. Så det finns båda delarna.

Vad betyder den här ökningen?

– Det betyder att vi måste arbeta med att trycka tillbaka extremismen. Det har vi inte gjort i någon nämnvärd utsträckning hittills. Men man ska veta att alla inte är lika farliga. Alla har inte samma förmåga, vilja eller motivation till att utföra ett våldsdåd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista