USA:s president Donald Trump väntas offentliggöra sina nya Kubapolitik

1:58 min

Enligt förhandsuppgifter som läckt ut till amerikanska medier kommer han försvåra för amerikaner att resa till Kuba.

Möjligheten för amerikanska företag att investera på ön begränsas också. Förändringarna väcker starka känslor på Kuba.

"En tillbakagång i de diplomatiska relationerna kommer innebära att våra företag går under, och våra familjer kommer lida svårt. Vi är kvinnliga entreprenörer precis som du. Vi äger restauranger, små hotell och klädbutiker, och vi ber om din hjälp", står det i brevet som 55 småföretagare skickade till Ivanka Trump inför att hennes pappa ikväll väntas hålla ett tal inför exilkubanerna i Miami.

Liknande brev har skrivits av kubanska ungdomar och representanter för amerikanska företag inom turistindustrin.

Enligt förhandsuppgifter som läckt till pressen kommer Donald Trump bland annat begränsa möjligheten för amerikanska turister att resa fritt till Kuba, de kommer bara kunna åka på särskilda gruppresor.

Han kommer också förbjuda amerikanska företagare och privatpersoner att göra affärer med den kubanska militärens företagsgrupp Gaesa, som kontrollerar stora delar av hotellsektorn. Men många kubanska småföretagare tvingas ha samröre med Gaesa på ett eller annat sätt, vilket gör att oron är stor över vad Trumps förändringar kommer innebära för dem.

President Trumps beslut att stoppa in delar av Obamas Kubapolitik i frysen välkomnas av några få kubanska dissidenter. Men många konstaterar tvärtom att USA redan prövat den hårda linjen under flera decennier - med katastrofala resultat.

Den välkända journalisten Reinaldo Escobar skriver att "inget gjorde den kubanska regeringen mer rädd än Obamas tal på stora teatern i Havanna för ett år sen. En hårdare Kubapolitik kommer inte leda till att oppositionsgrupperna kan verka fritt, eller att polisen slutar gripa politiska motståndare. Det kommer bara leda till att Kuba söker sig till sina gamla allierade: Ryssland, Kina och Venezuela. Donald Trump kommer ikväll hålla sitt tal inför exilkubanerna i Miami. Men applåderna kommer bli kortvariga."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista