Trumps Kubapolitik kan gynna konservativa kommunister

2:01 min

På Kuba beklagar många Donald Trumps besked igår om att han tänker göra det svårare för amerikanska turister att resa till Kuba. Han kommer också begränsa amerikanska företags möjligheter att investera på ön.

"Mycket retorik och lite reell förändring." Så beskrivs Trumps framförande igår i Miami, där han inför jublande exilkubaner meddelade att USA nu tänker införa en hårdare linje mot Kuba.

Amerikanska företag förbjuds göra affärer med de bolag som ägs av den kubanska militären, framför allt i hotellsektorn, och det blir svårare för amerikanska turister att resa till Kuba på egen hand. Men flygresorna, kryssningarna och USA:s ambassad i Havanna blir kvar, liksom den nya hårdare migrationspolitiken gentemot kubaner som söker sig till USA.

Men retoriken spelar roll, särskilt på Kuba, som vårdar sin revolutionshistoria. Det faktum att Trump hyllade exilkubaner som deltog i invasionen av Grisbukten 1961 och kallade dem för frihetshjältar ses på Kuba som ett hot mot landets suveränitet.

Talet kommer troligen gynna de mer konservativa krafterna inom kommunistpartiet - som hela tiden motsatt sig en öppning mellan Washington och Havanna. Kubas regeringskontrollerade tidning Granma skrev igår att "Det här innebär en återgång till kalla kriget".

Kubas regering säger att den nya amerikanska politiken är ett bakslag för relationen mellan länderna, men att den inte kommer "försvaga revolutionen". I ett uttalande som lästes upp i tv sades också att landet kommer fortsätta en respektfull dialog och samarbete om gemensamma frågor.

I USA välkomnas Trumps besked av vissa dissidentgrupper, som Damerna i Vitt. Men många kubaner är oroliga för att ökningen av amerikanska turister kommer stanna av - hittills i år har lika många kommit som under hela förra året. Många bor i privata hem och innebär en viktig inkomstkälla för kubanska familjer.

Många frågar sig också vad den nya kubapolitiken kommer få för geopolitiska konsekvenser. Kuba tros nu vända sig till gamla allierade som Ryssland, Venezuela och Kina. Men Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez är just nu på rundresa i Europa. EU är i dag den största utländska investeraren på Kuba och står för en tredjedel av turisterna som reser till ön.

Efter att Obama öppnade dörren till Kuba i december 2014 har EU och flera andra länder följt efter - så det kan mycket väl bli USA som ekonomiskt förlorar mest på att relationen stoppas in i frysen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista