Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omfattande förstörelse i västra Mosul

Publicerat lördag 17 juni 2017 kl 05.00
"Vi har en plan för att vinna över IS utan att försätta civila i fara"
(2:51 min)
Bil som ligger på sidan, trasiga bilar i bakgrunden.
1 av 4
Förstörelse i västra Mosul. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Flera bilvrak och raserade hus
2 av 4
Förstörelse i västra Mosul. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Man i uniform med generalstecken på axlarna.
3 av 4
General Maan al Saadi, ISOF, specialstyrkorna säger att de är mer beslutsamma än vad IS är. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Man i skottsäker väst framför en raserad huskropp.
4 av 4
Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström är förvånad över förstörelsen. Foto: Sveriges Radio.

Specialstyrkorna är inkallade för att ansvara för slutstriden i gamla Mosul och den del av stadsdelen al-Shifa som fortfarande kontrolleras av IS-terroristerna. Vår korrespondent har besökt krigsområdet.

Vi åker genom nyligen befriade områden i västra Mosul. Vi hör skottlossning, bomber, granater. På gatorna ligger söndervridna bilar som använts som självmordsbombarbilar och som försvarshinder. De flesta hus är förstörda, skotthål överallt, stora kratrar från flyganfall.

I bakgrunden ser vi tjock rök från det som nu är fronten nära gamla stan, där IS försöker förhindra flygen att få sikt mot deras positioner. Det är som att färdas mitt i en domedagsaktig film.

Ljuden av kriget är ständigt närvarande. Stanken likaså. På vissa gator ligger kroppar kvar, i över 40 graders hetta och stekande sol. Bara brandrök, krut och olja erbjuder luktsinnet lindring.

Några kvarter av Shifadistriktet där vi är kontrolleras fortfarande av IS, men general Maan al Saadi som leder specialstyrkorna säger att det bara är en tidsfråga, innan det svåraste återstår.

– Jag personligen tror att striderna i Medinan blir de svåraste under hela Mosuloperationen. Det finns 100 000 civila där som hålls som mänskliga sköldar, gatorna är trånga, husen gamla och det är ett virrvarr av vägar. Men vi kommer att klara det säger han, vi är mer beslutsamma än vad IS är – det har visat sig tydligt.

När de tagit de sista kvarteren i Shifaområdet kan de omringa Medinan helt, men redan nu har de kontroll över kvarteren i ytterområdet. Problemet nu är de civila. Jag har träffat så många som vittnat om hur de hållits fångna av IS som mänskliga sköldar, men general al Saadi säger att man är medvetna om problemet.

– Vi förväntar oss det i Medinan, men de kommer inte att lyckas med den taktiken mot oss, vi har en plan för hur vi ska vinna över dem utan att försätta de civila i fara.

Mellan 500 och 600 IS terrorister finns kvar i Mosul, de tros ha varit uppemot 10 000 från början, många har dödats.

Längre bort, där röken ligger tät, ser jag den karakteristiskt lutande al-Nouri moskén där IS-terroristen Abu Bakr al-Baghdadi utropade IS kalifat 2014. Mosul håller på att falla, Baghdadi är tyst och av deras fejkade kalifat finns bara spillror kvar.

Men priset, både av kalifatet och befrielsen från det har varit skyhögt. Ett pris som vanliga civila fått betala dyrt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".