Svensk kustbevakning räddade hundratals migranter

2:00 min

Det är hektiska dagar på Medelhavet för svenska Kustbevakningen på fartyget Triton som tagit 650 migranter ombord efter flera räddningsoperationer.

En av de största insatserna svenskar gjort på Medelhavet. Också spädbarn finns med bland dem som räddats, säger befälhavaren Peo Allard till Ekot på väg till Sicilien med fartyget och migranterna.

– Det är klart att de är trötta och så, men inga allvarliga skador i alla fall, några gravida kvinnor, några som var ganska nyfödda och vi hade sju mindre barn, säger Peo Allard.

Det svenska fartyget Triton deltar i sommar i EU-insatsen som också heter Triton. Svenskarna har både tagit hand om döda och levande den första tiden. Det här året finns sjukvårdare ombord. De små barnen som tas ombord får extra näring.

– Där har vi squeezes och smoothies med näring som de får, säger Allard.

Kustbevakningens fartyg genomförde fem räddningsinsatser på en dag. Det var en kamp mot klockan och mycket pressat när så många människor skulle tas ombord från bräckliga gummibåtar, säger befälhavaren Peo Allard.

– Det blir ju hektiskt och pressande för man vet om att gummibåtarna är ganska ömtåliga och det kan hända att de går sönder och ett, tu, tre och folk trillar i vattnet. Då får vi en masskatastrof och det vill vi absolut inte ska hända, säger befälhavaren på Triton.

Men det gick lugnt till vid räddningsoperationerna. Migranterna kommer från en rad olika länder.

– Det är några från Bangladesh och Pakistan. Annars kommmer de från Nigeria, Elfenbenskisten, Senegal, Liberia, Gambia, Sierra Leone, Kongo, Sudan, Algeriet och Ghana.

Vilka är utmaningarna att ha så många ombord?

– Det är att ha så mycket folk på en så liten yta. Det blir lätt irritation om någon ligger och sover och någon är uppe och går och trampar på andra, så det är den största utmaning att hålla det lugnt, säger han.

Det svenska fartyget Triton för nu migranterna till hamnen i Augusta på Sicilien där italienska myndigheter står beredda med personal på kajen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista