Valsedlar töms ut på bord.
Foto: Eric Cabanis/TT.

Mittenalliansen går mot stor majoritet

Vår korrespondent: Mittenalliansen har en absolut majoritet
1:27 min

Emmanuel Macrons parti går mot en stor seger. La république en marche vinner tillsammans med allianspartnern Mo Dem 355 mandat av 577 i det avgörande valet till nationalförsamlingen, enligt en vallokalsundersökning.

Valhettan i Frankrike på söndagen var framför allt meteorologisk. Klarblå himmel, strålande sol och temperaturer långt över 30 grader i större delen av landet verkade få merparten av invånarna att göra något annat än att rösta.

Valdeltagandet tycktes bli rekordlågt, kring 42—43 procent, enligt officiella uppskattningar.

– Det är väl upp till var och en att ta sitt ansvar, men för min del ser jag det som en medborgerlig plikt. Men visst känns det inte lika viktigt nu som i presidentvalet, sade Marc, en av dem som ändå valde att rösta i parlamentsvalets andra omgång.

När samtliga vallokaler hade stängt vid 20-tiden redovisades uppskattningar byggda på vallokalsundersökningar runt om i landet. Alla pekade på en klar och tydlig seger för president Emmanuel Macron och hans La république en marche (LREM).

Tillsammans med liberala allianspartnern Mo Dem gavs Macronistpartiet 360 mandat enligt mätinstitutet Kantar Sofres. Konkurrenterna på Ipsos talade om 355 mandat, medan ett tredje institut, Elabe, talade om 395—425 mandat för de två partierna.

Största oppositionsparti såg ut att bli högernpartiet Republikanerna med cirka 125 mandat, medan Socialistpartiet, som haft majoritet i det utgående parlamentet på 280 mandat, bara hamnar kring 50.

Partiledaren Jean-Christophe Cambadélis avgick tämligen omedelbart.

– Jag tar det här beslutet utan bitterhet eller ilska, medveten om mitt ansvar och det avgörande läge som vänstern nu befinner sig i, sade Cambadélis i fransk tv.

Vänsterpartiet Det okuvade Frankrike får cirka 20 mandat, medan Nationella fronten landar på mellan sex och åtta. Ett av mandaten vinns av partiledaren Marine Le Pen, som efter två misslyckade försök att ta sig in i parlamentet nu till sist blivit invald.

"Det är så välförtjänt. Tack till invånarna i valkretsen", hälsade nära medarbetaren Steeve Briois, borgmästare för Nationella fronten i Le Pens hemstad Hénin-Beaumont i departementet Pas-de-Calais.

Emmanuel Macron ser därmed ut att få ett starkt stöd för att driva igenom sin politik i parlamentet. Han vill bland annat reformera arbetsmarknaden och få fart på Frankrikes ekonomi, dels genom att förenkla arbetsrätten, göra det lättare för företag att avskeda anställda och dels tvinga fackföreningar att förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå.

För många är Macron symbol för "något nytt".

– Vi fransmän är sportsliga. Vi har redan valt president. Nu gäller det att ge honom chansen att göra någonting också, med en stark majoritet, sade väljaren Adrien Herledan i solskenet utanför en vallokal i Lille.

Mer om Presidentvalet i Frankrike 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".