Rekordstort antal flyktingar i världen

2:10 min

Antalet människor som lever som flyktingar och har tvingats lämna sina hem bakom sig fortsatte att öka under förra året 2016. Det skriver FN:s flyktingorgan UNHCR i sin årliga rapport.

Totalt var 65,6 miljoner människor på flykt i världen 2016, vilket är 300 000 fler än året dessförinnan.

– År 2016 var tredje året i rad då antalet flyktingar översteg tidigare nivåer. Var tredje sekund flyr någon på jorden sitt hem, uppger UNHCR i sin video.

Och organisationen förklarar att ytterligare 300 000 människor flydde förra året på grund av krig, strider, våld och förföljelse - det vill säga livshotande skäl.

Syrien fortsatte att vara landet varifrån flest människor flydde förra året. Det har också medfört att grannlandet Turkiet är landet som tagit emot flest - 2,9 miljoner och att ett annat grannland Libanon rymmer flest flyktingar i världen i förhållande till sin egen befolkning.

Varannan flykting är barn, som är extra utsatta under flykten, påpekar FN-organet och talar då inte om de 75 000 ensamkommande underåriga på flykt.

2016 växte oron i Nigeria och i synnerhet Sydsudan.

– Sydsudan är den snabbaste växande flyktingkrisen i världen, uppger flyktingorganisationen, UNHCR.

Strider och svält gör att nästan två miljoner sydsudaneser nu är på flykt i de omkringliggande länderna.

Många lämnar inte bara sitt hem utan tar sig långt bort, men hela två av tre är fördrivna i sitt eget hemland - så kallade internflyktingar.

Åter är det syrier som är mest utsatta, men också människor i Irak och Colombia.

Att notera är också att över en halv miljon människor har återvänt till sina hemländer.

Det handlar i huvudsak om afghaner, som sänts tillbaka till Afghanistan. UNHCR kommenterar i en rad att de oftast har återvänt till icke ideala förhållanden, som det uttrycks. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista