Två män framför flaggor.
Brexit-förhandlaren från EU, Michel Barnier (till höger) sträcker ut handen till brittiske ministern David Davis i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/TT

Historiska förhandlingar inledda

"Vi startar förhandlingarna i positiv anda"
1:34 min

Vid lunchtid i dag gick startskottet i Bryssel för förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om det brittiska utträdet från den europeiska unionen.

Det var allvarsamma miner före mötet. Brittiske ministern David Davis sa att det är mer som förenar än som skiljer.

– Vi startar förhandlingarna i positiv och konstruktiv anda, sa David Davis när han kom hit till EU-kommissionens huvudbyggnad, Berlyamot vid elvatiden i dag.

Sedan dess har förhandlingarna pågått bland annat i olika grupperingar mellan dom båda förhandlingsdelegationerna. En symbolisk fråga inför förhandlingarna har varit vilket språk som man ska prata vid förhandlingarna. Är det engelska eller franska?

Så sent som i slutet av förra veckan kom så beskedet från EU-kommissionens chefsförhandlare att han kunde tänka sig att prata engelska men att han ville ha tillgång till tolk och översättningshjälp när så krävs.

Annars är det dom stora frågorna som anses vara extra svårlösta som är tänkt att avgöras så här i början. Det handlar om vilka rättigheter som EU-medborgare som bor i Storbritannien ska ha efter skilsmässan om två år men också vilka rättigheter som britter som bor inom EU ska få ha.

En annan stor fråga hur mycket pengar som britterna ska betala till EU efter att man lämnat EU-familjen i mars 2019, britterna vill inte betala någonting har det sagts. Den svårlösta frågan om den nordirländska gränsen ska också upp i förhandlingarna så här i början. Förhandlingarna kommer att rulla på i fyraveckorsperioder och väntas ta ungefär ett och ett halvt år.

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".