Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

App ger bättre vård vid brännskador

"Bara att skicka en bild"
2:24 min
Mobiltelefon som visar brännskade-appen.
1 av 3
Appen räknar själv ihop hur utbredda skadorna är. Foto: Anna Larsson.
Man vid akutbil.
2 av 3
Professor Lee Wallis, chef för akutavdelningen vid Cape Town University. Foto: Anna Larsson/Sveriges radio.
Mobiltelefon som visar brännskade-appen.
3 av 3
Appen räknar själv ihop hur utbredda skadorna är. Foto: Anna Larsson.

Snabbare diagnoser via en svensk app prövas nu i ett forsknings- och biståndsprojekt i Sydafrika.

Svenska forskare har utvecklat en särskild mobil-app som bidrar till snabbare och bättre vård för barn och vuxna som skadas på landsbygden, långt från fungerande sjukhus.

Allmänläkaren Kristiaan Nel som arbetar Khaeylitsha i Kapstaden är en av dem som börjat använda appen och han tycker det en stor hjälp för patienterna.

– Appen hjälper patienterna att få rätt vård snabbare. Och det hjälper doktorn att beskriva typen av skada bättre än per telefon. Nu är det bara att skicka en bild, säger Kristiaan Nel.

Brännskador är fortfarande ett gigantiskt problem i många utvecklingsländer. Bara i Sydafrika blir mer än en och en halv miljon människor brännskadade varje år. Inte oväntat sker de flesta olyckorna i utsatta områden, ofta i byar långt från hälsocentraler eller sjukhus.

Men också i kåkstäderna där det är vanligt att laga mat på provisoriska spisar, eller över öppen eld.

Barn som skadas riskerar livslånga funktionshinder, trauman och stigmatisering vilket ofta leder till uteslutning ur samhällets gemenskap och sämre möjligheter till utbildning, arbete och egen familj.

I ett försök att öka tillgängligheten till brännskadespecialister och plastikkirurger har svenska forskare testat ett smartphone-baserat system i Western Cape-provinsen i Sydafrika.

Lokala kliniker använder där en specialutvecklad app för att snabbt kunna skicka bilder av skadorna in till jourhavande specialistläkare på centralsjukhusen. De bedömer skadan och ger råd om behandling eller remiss till större kliniker, det ger patienterna snabbare vård av högre kvalitet, enligt forskarna.

Och det kan vara viktigt också för läkarna, som ofta är nyutbildade allmänläkare utan särskilda brännskadekunskaper.

– Ju mer de använder appen, desto mer lär de sig och till slut behöver de inte konsultera en specialist vid varje brännskada, säger professor Lee Wallis vid universitetet i Kapstaden.

Hittills har mobil hälsoteknik mest använts i höginkomstländer. Tidigare studier har visat att för röntgenbilder och EKG är det möjligt för specialister att ställa diagnos på avstånd via mobil med lika bra eller bättre bildkvalitet.

I låg- och mellaninkomstländer finns ett stort behov av lokal hälso-och sjukvård av bättre kvalitet än idag, särskilt utanför storstäderna, och tekniken kan även användas för exempelvis ultraljudsövervakning av riskgraviditeter, cancerdiagnostik eller gråstarrsbedömning.

Också för de ofta unga allmänläkare som arbetar ute i kåkstäder eller på landsbygden är det ett värdefullt stöd säger Kristiaan Nel.

– Det betyder mycket för oss att kunna ge patienterna bättre vård, trots att resurserna är begränsade, säger Kristiaan Nel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".