Lyftkranar.
Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Storvarsel i Göteborgs hamn

Facket: Följd av hamnen har stängts två tredjedelar av dygnet
0:31 min

APM Terminals varslar 160 tjänster vid containerhamnen i Göteborg. Varslet är enligt företaget en direkt följd av minskade volymer på grund av den segdragna fackliga konflikten i hamnen.

– Det här är ett tufft men nödvändigt beslut, säger vd:n Henrik Kristensen.
Containerhamnen i Göteborg, den största i Skandinavien, hanterar omkring 50 procent av Sveriges containerhandel. Sedan över ett år tillbaka pågår dock en facklig strid mellan APM och Hamnarbetarförbundet.

Nu väljer företaget att varsla 160 tjänster, varav merparten handlar om kollektivanställda, det vill säga hamnarbetare.

– Vi måste se på vår affär, därför går vi ut i dag och varslar om neddragningar på 160 medarbetare, säger Henrik Kristensen.

– Det är en följd av de stora volymminskningar som vi har haft, vi måste justera våra höga kostnader till det vi ligger på rent volymmässigt.

Varslet innebär att verksamheten kommer att gå ner på tvåskift, utan verksamhet nattetid. Förhandlingar om varslen ska inledas nästa vecka.

APM Terminals har i dag omkring 450 anställda i Göteborg.

Konflikten mellan APM Terminals och facket handlar om bland annat fackligt inflytande, arbetsmiljö och arbetsvillkor. För närvarande pågår en övertidsblockad från fackets sida, medan arbetsgivaren har lagt en lockout som innebära att hamnen är stängd kvälls- och nattetid på vardagar.

Medlingsinstitutet är inkopplat sedan i höstas, men hittills utan att parterna lyckats komma överens. Nästa möte är planerat till i morgon.

Varslet ska dock inte ses som en påtryckning på Hamnarbetarförbundet att skriva på ett avtal, hävdar APM.

– Det handlar inte om Hamnarbetarförbundet, utan om de volymer vi tappat under tiden som konflikten pågått, säger Sophia Tuveson, HR- och förhandlingschef på APM Terminals.

Så sent som i går ställde Ulrica Messing, styrelseordförande för Göteborgs Hamn AB, hårda krav på parterna.

– Vi tycker att medlingen tar för lång tid, att man träffas för sällan och att man inte prioriterar det tillräckligt högt från parterna sida, sade Messing på en pressträff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".