En medvetslös man bärs in i en bil.
Otto Warmbier var i koma när han anlände till flygplatsen i Cincinnati den 13 juni. Foto: Sam Greene/TT.

Protester efter nordkoreafånges död

1:00 min

Den amerikanske studenten Otto Warmbier, som dömts till straffarbete i Nordkorea, och som kom tillbaka till USA i förra veckan har avlidit. Det var Warmbiers familj som gav dödsbudet i ett uttalande.

"Tyvärr, den avskyvärda, tortyrliknande felbehandlingen som vår son fick av nordkoreanerna resulterade i att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har varit med om i dag", säger familjen i uttalandet efter att Otto Warmbier på måndagen avlidit på University of Cincinnati Medical Center i Ohio.

USA:s president Donald Trump fördömer Nordkorea som "en brutal regim" efter 22-åringens död.

– Det är en brutal regim. Dåliga saker har hänt, men vi fick honom i alla fall hem till hans föräldrar, säger presidenten i samband med ett evenemang i Vita huset.

I ett separat skriftligt uttalande kommer Trump med "sina djupaste kondoleanser till Warmbiers familj".

Trump skriver att han och hans regering fördömer Nordkorea och kommer att arbeta för att förhindra att något liknande "drabbar oskyldiga människor" i händerna på en regim som inte respekterar lagen eller mänskliga rättigheter.

Otto Warmbier flögs hem från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma. Hans föräldrar berättade kort därpå för nyhetskanalen CNN att de en vecka tidigare fått veta att Warmbier legat i koma ända sedan i mars 2016.

Den förklaring som då gavs var att sonen drabbats av botulism efter att ha fått en sömntablett.

Botulism är en bakterieinfektion som kan leda till döden. Den kan uppstå vid bristande mathållning.

Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha försökt stjäla en nordkoreansk propagandaflagga när han befann sig i landet på gruppresa i början av 2016. I mars 2016 visades den gråtande 22-åringen upp i tv av Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista