Koppargården i området Karlslund i Landskrona  och rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Maja Suslin/Johan Nilsson/TT. Montage: Sveriges Radio.
Koppargården i området Karlslund i Landskrona och rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Maja Suslin/Johan Nilsson/TT. Montage: Sveriges Radio.

Rapport om utsatta områden presenteras

Linda Staaf: Drygt 200 kriminella nätverk
0:54 min

I dag presenterar polisen sin nya rapport om utsatta områden i Sverige vid en pressträff i Göteborg. Nu efterlyser rikspolischefen Dan Eliasson bland annat ökade möjligheter till kameraövervakning och hemlig dataavläsning.

– Antalet utsatta områden har blivit fler. Det beror delvis på att vi redovisar på annat sätt. På något område har det kanske blivit sämre, på något bättre även fast det inte syns i statistiken, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Rikspolischefen säger att polisen behöver kraftsamla och vänder sig också till övriga samhället.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

Dan Eliasson förnekar att polisen velat mörka rapportens resultat att de särskilt utsatta områdena blivit fler.

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena, vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Handlingsplaner på tre år sätts upp för områdena. Polisen nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem, enligt rikspolischefen.

– Vi har identifierat 61 områden varav 23 är särskilt utsatta, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Områdena finns i hela Sverige, utom i region Nord.

Tröskeln för att använda våld är lägre än tidigare, enligt polisen.

– Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda, säger Linda Staaf.

– För att vända utvecklingen behövs breda samhällsåtgärder. Minskad arbetslöshet, minskad trångboddhet, fler som går ut skolan med godkända betyg. Det kan inte polisen lösa, utan det kräver insatser från hela samhället, säger Linda Staaf.

Bland de nya områdena som klassas som särskilt utsatta finns exempelvis Tynnered/Grevegården/Opaltorget i Göteborg, Hässleholmen/Hulta i Borås, Karlslund i Landskrona och Gottsunda i Uppsala.

Sedan tidigare finns till exempel Rinkeby/Tensta i Stockholm, Rosengård i Malmö och Biskopsgården i Göteborg på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".