Pianisten Charlie Norman.

Charlie Norman har avlidit

Pianisten och underhållaren Charlie Norman är död. Han avled natten till fredagen på Danderyds sjukhus efter en längre tids sjukdom. Charlie Norman blev 84 år.

Charlie Norman växte upp i Dalarna, något han både skämtade om och var stolt över bland annat i en känd låt tillsammans med Putte Wickman och Lillbabs.

Han var född i Ludvika och döpt till Karl-Erik Albert med musik i släkten. Accompanjerade sin mor på dom svarta tangenterna, det var enklast. De var inte så många skrev han i självbiografin ”Musikant med brutet gehör.”

Boogiewoogievirtuos
Barndomen präglades av religiös orgelmusik och man fick inte dansa i ladan. Men det släpptes på de strama tyglarna, berättade han i ett radioprogram 1967.

– Då sa min far till sig själv att om jag nånsin får en son och han blir intresserad av musik ska han få spela vilken musik han vill.

Charlie Norman var en av världens främste boogiewoogiepianister. Första plattan 1941 hettes förstås Charles Boogie. Han fortsatte på samma tema och vissa tyckte det var skandal när han på skoj 1949 spelade in Griegs Anitras Dans i boogietakt.

Glimten i ögat
Charlie Norman hade alltid glimten i ögat. Käre John, tillsammans med Alice Babs, blev efterkrigstidens första guldskiva i Sverige.

Programledare i radions Nattugglan, spelade in hundratals skivor med jazz och swing och populärmusik, gjorde turneér med bland andra Alice Babs, och massor av krogshower.

Han odlade också jordgubbar och spelade golf, men gillade framför allt sportfiske. En gång fick han en jättefisk i Acapulco, men sa efteråt att han hellre njöt av naturkänslan i den tysta sköna friden vid en insjövassrugge.

Om boogiewoogien sa Charlie Norman att kompet med vänsterarmen var ansträngande och att det tog flera år att få upp styrkan och slippa kramp. Han liknade sina underarmar med Karl-Alfreds. Charlie Norman gillade att slå till tangenterna, hårt.

– Halva mitt hjärta har varit trumslagaren. Det är bara det att jag har slagit trumma på pianot. Jag är inte den store lyrikern utan jag vill att det ska dunka i golvet, sa han i intervjun 1967.

Extrainsatt program i P4
Sveriges Radio sänder på lördag ett extrainsatt program, som är en repris från i våras.

I programmet berättar Charlie Norman om sitt omväxlande liv och sin långa karriär som musiker och underhållare.

Programmet sänds på lördag kl 13.03 – 15.00 i P4.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".