Ryska hackare attackerade 21 delstater i USA

Under fjolårets presidentval attackerade ryska hackare valsystemen i 21 av USA:s 50 delstater, uppger departementet för inrikes säkerhet för den amerikanska kongressen i Washington.

Men kongressledamöter befarar att hackningen underskattats.

Jeanette Manfra, hög chef vid departementet vad gäller cybersäkerhet, klargjorde för senatens underrättelsekommitté att det inte finns några bevis för att själva röstandet har manipulerats. Detta trots att hackarna i ett mindre antal delstater lyckades ta sig in i systemen, men utan att Manfra gav ett exakt antal.

Amerikanska underrättelseorgan insisterar på att hackarna jobbade på uppdrag av ryska myndigheter för att misstänkliggöra demokraternas kandidat Hillary Clinton och gynna republikanen Donald Trump, något Moskva förnekar.

Arizona och Illinois har tidigare självmant sagt att de drabbats. Men Manfra vill på grund av sekretesskäl inte utveckla vilka delstater de 21 är, vilket gjorde demokraten Mark Warner, kommitténs vice ordförande, frustrerad.

– Jag håller i grunden bara inte med, sade han.

Warner har skickat ett brev till John Kelly, ministern för inrikes säkerhet, med önskan om att kommittén ska få mer information om hackningen mot valsystem på delstats- och lokalnivå.

Jeanette Manfra uppgav att systemet är solida mot hackning eftersom de är så decentraliserade - något som senator Angus King, som sitter i kommittén för Demokraterna, ifrågasätter.

Han pekar på att det i stater där det är väldigt jämnt räcker med att en avancerad aktör fuskar med bara ett mindre antal röster i begränsade valkretsar på lokal nivå för att få vågskålen att väga över.

--Jag tror inte att det räcker med att bara säga att det är ett stort system och att mångfalden (i systemet) kommer att skydda oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista