Albaner lämnar landet i mängder

2:15 min

På söndag hålls parlamentsval i EU-kandidatlandet Albanien. Ett problem för landets politiker är den stora utflyttningen.

Brist på jobb och framtidsutsikter fick 2015 över 50 000 albaner att söka asyl i Tyskland. Det gjorde dem till den näst största gruppen asylsökande i Tyskland efter människor från Syrien.

– Det gick rykten i Albanien om att Tyskland välkomnade utbildade människor som kunde bidra där och det var därför vi åkte, säger Gentjan Fejzullaj, utbildad sjuksköterska.

Nu efter nästan ett och ett halvt år som asylsökande i Tyskland är Gentjan, hans fru Emiralda och deras två barn, 5 och 6 år gamla, tillbaka i Albanien. Ryktet var falskt. Tyskland tar inte emot några asylsökande från Albanien.

På Socialistpartiets högkvarter i Tirana sitter Saimir Limaj, till för några månader sedan Albaniens inrikesminister, och är mycket ärlig när han säger att landet har varit långsamt när det gäller den ekonomiska utvecklingen, rättssäkerheten och förmågan att få människor att tro på en framtid här.

– Rom byggdes inte på en dag och det går inte att lösa alla problem på en vecka, men, säger Saimir Limaj, regeringen är nu på rätt väg bland annat genom en omfattande rättsreform som ska göra det albanska rättssystemet fritt från korruption och band till den organiserade brottsligheten. Det är ett krav från EU, ett villkor för att Albanien ska få börja förhandla om ett framtida medlemskap i unionen.

Men drygt 25 år sedan den hårdföra kommunistregimens fall är det många som tvivlar på politikernas förmåga att lösa landets problem.

– Det är hela tiden ett steg framåt och sedan tre steg tillbaka, säger Gentjan Feizullaj, som nu har svårt att försörja sig och sin familj på den lilla mataffären han driver. Planen är att göra ett nytt försök i Tyskland.

– Ingen vill ju lämna sitt land, men möjligheterna här är mycket små, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista