Nytt förslag om att skrota "Obamacare"

1:55 min

Det pågår ett politiskt drama i USA:s kongress där republikanerna försöker genomföra ett sju år gammalt löfte – att de ska riva upp den förre presidenten Barack Obamas sjukförsäkringssystem, kallat Obamacare.

Hittills har republikanerna haft svårt att enas om ett eget förslag och det bara fortsätter.

Timmar efter att republikanerna i senaten presenterade sitt förslag sa fyra konservativa republikanska senatorer nej till det för att det liknar Obamacare för mycket. Partiet har bara råd att förlora två röster.

Det betyder att det krävs nya förhandlingar i senaten för att samla de minst 50 republikanska senatorer som krävs för att få igenom förändringarna.
Alla demokraterna röstar nämligen emot. Här är demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer:

– Det blir högre kostnader och mindre vård. Miljontals amerikaner kommer förlora sin försäkring, särskilt från Medicaid, sa Schumer, som syftade på de omfattande neddragningar som republikanerna vill göra på Medicaid, ett stödsystem för låginkomsttagare.

Republikanerna vill ta bort tvång i Obamacare för enskilda och företag att betala till försäkringen. De vill slopa en extraskatt för höginkomsttagare. De lovar att försäkringen ska bli billigare genom ökad konkurrens och större valfrihet om vad försäkringen ska täcka.

Förslaget liknar ett tidigare republikanskt förslag från kongressens andra kammare, representanthuset, som gick igenom för flera veckor sedan.
Kritikerna beskev det då som en omfördelning från fattiga till rika.
Det hyllades till att börja med av president Donald Trump. Senare kallade han samma förslag "elakt" och ville ha "mer hjärta" i det.

Planen är nu att senatens förslag ska utvärderas under några dagar och gå till omröstning nästa vecka. Sen måste det tillbaka representanthuset för prövning. Utgången är fortfarande mycket oviss.

Bakgrund: Sjukförsäkring i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen "Obamacare", vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

"Obamacare" är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den säger bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat "Obamacare" som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behöll populära delar ur "Obamacare", nämligen att barn får ingå i föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter som har diagnoser. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst — pengar som ska användas för försäkringsköp.

En omröstning om lagförslaget i mars stoppades, eftersom Republikanerna inte hade tillräckligt många röster för att få det godkänt i representanthuset. Men en omskriven version godkändes i maj, i vilken det hette att försäkringsbolag får ta ut högre premier från kunder som redan är sjuka. Extra pengar öronmärktes för att kunna hjälpa sjuka att betala sådana premier. Under maj och juni har senaten jobbat med ett eget förslag till sjukförsäkringslag.

I nuläget bedöms 27 miljoner människor i USA sakna sjukförsäkring.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista