Karin Olofsdotter.
Karin Olofsdotter blir ny ambassadör i Washingtington, enligt uppgift. Foto: TT/UD Montage

Uppgifter: Karin Olofsdotter ny ambassadör i Washington

Första kvinnan som svensk ambassadör i Washington
1:00 min

Enligt uppgift till Ekot får Sverige sin första kvinnliga ambassadör på en av de viktigaste diplomatiska posterna - USA:s huvudstad Washington.

Karin Olofsdotter har utsetts till Sveriges nya ambassadör i Washington, enligt Ekots källor. Hon efterträder Björn Lyrvall, som återvänder till Stockholm.

Karin Olofsdotter, med en drygt 20-årig karriär på Utrikesdepartementet, är just nu utrikesråd för handelsfrågor på UD. Hon har varit ambassadör i Budapest, Ungern, enhetschef för UD:s ministerkansli och tjänstgjort vid NATO-delegationen och EU-representationen i Bryssel.

Hon blir den första kvinnan som svensk ambassadör i Washington, en av de tyngsta posterna i svensk utrikesförvaltning.
Hon har arbetat här tidigare, mellan 2008 och 2011, då som andreman på ambassaden. Hon har också tjänstgjort på ambassaden i Moskva.

Karin Olofsdotter, som är uppvuxen utanför Halmstad, porträtterades för några år sedan i lokaltidningen Hallandsposten och sa att hon särskilt gillar arbetet med att främja svensk kultur och svenskt näringsliv och om sig själv att hon är snäll och aldrig blir arg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".