Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen och alliansen överens om nya regler för svensk vapenexport

Publicerat måndag 26 juni 2017 kl 05.51
"Ett nytt demokratikriterium införs"
(1:42 min)
Tredelad bild: Gripenplan, Boforskanon, svensk ubåt.
Den svenska vapenexporten har alltid varit en känslig politisk fråga. Foto: Anders Wiklund/TT, Aman Sharma/TT, Marit Hommedal/TT.

En lagrådsremiss som sannolikt presenteras i dag innebär att export till diktaturer försvåras och att större hänsyn ska tas till kränkningar av mänskliga rättigheter vid beslut om export.

För exakt två år sedan presenterades ett utredningsförslag om hur reglerna för vapenexporten ska skärpas och det lagförslag som partierna nu enligt uppgift till Ekot är överens om ligger väldigt nära utredningsförslaget.
Ett nytt demokratikriterium införs som innebär att i fall det förekommer "grava brister i den demokratiska statusen" så utgör det hinder för export av svenska vapen.

Formuleringen finns kvar från utredningen trots att många remissinstanser var kritiska. De som vill minska vapenexporten menade att den inte innebar tillräckligt starkt hinder för export till diktaturer, medan organisationer på andra kanten ansåg att regeln var otydlig och hotade export.

I de inledande förhandlingarna mellan socialdemokraterna och miljöpartiet föreslog också, som Ekot tidigare berättat, justitiedepartementet under Morgan Johansson en helt annan formulering av demokratikriteriet. Men den skapade stor irritation inom mp och flera borgerliga partier och är nu alltså slopad.

Dagens regel om hänsyn till kränkning av mänskliga rättigheter skärps också enligt lagförslaget. I stället för att bara ta hänsyn till grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter vid export, så mildras formuleringen till att man ska hänsyn till "allvarliga och omfattande" kränkningar.

En del andra regler ändras också jämfört med i dag. Definitionen av följdleveranser, eller kompletteringar till tidigare beslutad export, snävas in så att färre produkter kan säljas genom följdleverans.

Tidigare har öppenheten kring vapenexporten kritiserats. Därför föreslås nu att riksdagspartierna ska få mer information om tillstånden för vapenexport genom utrikesnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".