Danskar råds flytta till Sverige

Den skärpta invandringslagstiftningen i Danmark leder till att danskar som är gifta med utländska medborgare råds att flytta till Sverige för att kunna leva med sin make eller maka. Föreningen Äktenskap utan gränser planerar nu att öppna filial i Malmö för att hjälpa paren.
Efter uppgörelsen tidigare veckan mellan den borgerliga danska regeringen och det främlingsfientliga Dansk Folkeparti blir livet mycket svårare från den 1:a juli för danskar som vill gifta sig med en utlänning. Svensk kritik Den utländska partnern måste ha fyllt 24 år, en bankdeposition på 50 000 danska kronor krävs och det tar också sju år innan maken eller makan får permanent uppehållstillstånd. Enligt den danska regeringen ska samma krav gälla även om en dansk vill gifta sig med en svensk, något som kritiserats hårt av den svenska integrationsministern Mona Sahlin som anser att det strider både mot nordiska regler och EU-rätten. Pendla till Danmark Flera tusen par om året kan komma att drabbas, anser föreningen Äktenskap utan gränser som därför alltså nu uppmanar de drabbade att söka sig över Öresund och sen pendla tillbaka till jobbet i Danmark. Redan i nästa vecka ska föreningen träffa kommunledningen och bostadsbolag i Malmö. –Dessutom gör EG-rätten att makan till en dansk som flyttar till Sverige automatiskt får uppehållstillstånd i fem år, säger Olle Persson Berg vid migrationsverket i Malmö: Den danske integrationsministern Bertel Haarder säger till den dansk tidningen Politiken att han önskar de par som vill flytta till Sverige lycka till,
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".