Fjällvandrare vid Kebnekaise.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Stefan Källström fjällräddningssamordnare polisen Norrbotten.
2 av 2
Stefan Källström, fjällräddningssamordnare hos polisen i Norrbotten. Foto: Nils Eklund

Polisen uppmanar fjällvandrare - var förberedda

”Vanligt med turister utan vare sig karta, kompass eller varma kläder”
1:54 min

Efter helgens räddningsinsats på Kebnekaise där flera vandrare satt fast uppmanar nu polisen alla som har tänkt ge sig ut i fjällen att vara ordentligt förberedda. Inte minst nu under början av sommaren när snön fortfarande finns kvar på många håll.

– Ska man ut till fjälls så tar man en medveten risk det ska man ha klart för sig. Studera det område du ska ut i. Se till att vara rätt utrustad, se till så att du har någon form av orienteringshjälpmedel med dig. Ta med så att du klarar ett eller några extra dygn på fjället. Lämna färdmeddelande, var ska du åka, varifrån och när beräknas du komma fram, säger fjällräddningssamordnaren Stefan Källström hos polisen i Norrbotten.

Helgens insats på Sveriges högsta berg är inte på något sätt ovanlig. Blöta, frusna och hungriga vandrare som inte tar sig ner på egen hand utan behöver hjälp av helikopter.

– Ja, det är en ganska typisk insats vi gör i helgen.

Den statliga fjällräddningen finns i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna och består av fyra heltidsanställda poliser och 400 fjällräddare bosatta längs den svenska fjällkedjan som kan ringas in vid behov.

På senare år har det totala antalet utryckningar legat på kring 250 per år och i Norrbotten ser de ut att öka kraftigt i år då 60 utryckningar hade skett fram till mitten av maj.

– Det är mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Vad drar du för slutsatser av det?

– Man kan bara dra en slutsats och det är en ökad turism, någonting har hänt. Man är många gånger väldigt dåligt förberedd för att vistas i fjällen.

Enligt en undersökning från fjällsäkerhetsrådet beräknades omkring 700 000 både svenska och utländska besökare till de svenska fjällen förra sommaren. Och Helena Runeberg som är STF:s platschef vid Abisko fjällstation bekräftar bilden av att det blir fler och fler ovana personer i de svenska fjällen i takt med att fjällbesökarna blivit fler.

– Det är väldigt vanligt att man ser turister utan vare sig karta kompass, varma kläder. Vi har ju på våra anläggningar fjällguider som hela tiden informerar sina gäster, vi har anslagstavlor, vi har böcker men det räcker tydligen inte. Ett visst ansvar måste man också lägga på gästerna som ger sig ut på fjället. Man måste ta reda på själv vad som behövs, säger Helena Runeberg, platschef vid Abisko fjällstation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".