Plan för minskad stress bland åklagare

På kort tid har långtidsjukskrivningarna bland landets åklagare fördubblats, och flera åklagare varnar nu för att rättsäkerheten inte kan garanteras. Riksåklagaren håller inte med om det, men tycker att långtidssjukskrivningarna är illa nog och tar fram en handlingsplan för att minska stressen bland åklagarna.
Långtidssjukskrivningarna bland landets drygt 700 åklagare ökar dramatiskt. För två år sedan var 20 åklagare långtidssjukskrivna, nu är siffran 36 och åklagare varnar nu för att rättssäkerheten är hotad. Orsaken till de ökade sjukskrivningarna uppges vara en kraftigt ökad arbetsbelastning, med höga krav på snabbhet och allt fler komplicerade mål. 80 procent av åklagarna uppger i en undersökning att de regelbundet måste arbeta över både kvällar och helger. Också AI reagerar Arbetsmiljöinspektionen, AI, besökte nyligen åklagarkamrarna i Skövde och Göteborg och på båda ställena upptäcktes allvarliga brister. Enligt Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör i Göteborg, handlar det om alltför hög arbetsbelastning på åklagarna. Enligt chefsåklagare Lisbeth Johansson i Göteborg kan problemet bara lösas genom att det anställs fler åklagare, att det helt enkelt är nödvändigt med överrekrytering. Nyligen ombads åklagarna i Stockholm att yttra sig om situationen på sin kammare. Svaren präglas av frustration över att inte hinna med och samtidigt ha höga krav på sig både vad gäller kvalitet och mängden ärenden som ska klaras av. Handlingsplan i avvaktan på mer pengar Riksåklagaren, RÅ, Klas Bergenstrand håller visserligen inte med åklagarna om att rättssäkerheten skulle vara i fara, men ökande långtidssjukskrivningar är illa nog, och enligt Klas Bergenstrand är arbetsmiljöfrågan något som man har misslyckats med. I budgetunderlaget för åren 2003 och 2004 begär RÅ 45 miljoner kronor per år för att kunna nyanställa omkring 80 åklagare. Men i väntan på besked om de pengarna har Klas Bergenstrand tagit fram en utvecklingsplan för att minska stressen bland landets åklagare. Ett av förslagen i planen som Ekot tagit del av är att polisen i ökad utsträckning ska leda brottsutredningar som idag leds av en åklagare. Riksåklagaren vill också göra fler åklagare till specialister och utveckla it-systemen så att åklagarna slipper en del administrativt arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".