En sommaräng i kvällsljus.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Kortklippta gräsmattor ska ersättas med ängar

"Det skulle kunna vara en jättestor vinst för samhället"
1:36 min

Att ersätta kortklippta gräsmattor med ängar blir en av rekommendationerna i en ny strategi för ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet.

Det är Jordbruksverket och Naturvårdsverket som står bakom strategin, ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet, som väntas bli klar vid årsskiftet. 

– Tätortsnära gräsmarker är en sådan tillgång som man skulle kunna sköta just för att bevara sådana värden, se till att det blir fler blommor, mindre tråkigt gräs och mycket mer bin och fjärilar och allt möjligt, säger Hasse Berglund som är biolog på Naturvårdsverket. 

Kan det vara aktuellt att anlägga ängsytor där?

– Absolut, det skulle kunna vara en jättestor vinst för samhället på många sätt. Inte bara biologisk mångfald och friluftsliv utan även andra tjänster som naturen kan bidra med, säger Hasse Berglund.

En ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att cirka 0,6 procent av Sveriges yta är täckt av gräsmattor.

Fördelen med att ersätta en del av dem med ängslik mark är att det skulle öka artrikedomen och den biologiska mångfalden som i dag är hotad bland annat annat följd av intensivt jordbruk och igenväxning.

Pollinatörer som humlor och bin trivs bättre i ängar än på gräsmattor som ofta bara innehåller en eller några få arter.
Ängar kräver också mindre vatten, gödning och klippning än konventionella gräsmattor.

I strategin för biologisk mångfald i odlingslandskapet kommer lantbruket att spela en viktig roll, men även alltså offentliga gräsmattor. 

– Visionen är väl att färre djur och växter ska vara hotade till utrotning om ett antal år för att vi förvaltar de här gräsmarkerna på ett långsiktigt bättre sätt, säger Hasse Berglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".