Biskop Anders Arborelius.
Det blir ett historiskt ögonblick, säger Anders Arborelius. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I dag får Sverige sin första kardinal

"Jag är förvånad att nästan alla människor är så glada"
2:01 min

I eftermiddag upphöjs biskop Anders Arborelius till kardinal vid en särskild gudstjänst som kallas kardinalernas konsistorium.

Det sker i Peterskyrkan i Rom kl 16. Anders Arborelius blir därmed Sveriges allra första kardinal. Han är överraskad över uppståndelsen kring utnämnandet sa han när vår utsända träffade honom i Rom inför den stora ceremonin.

– Jag måste säga att jag är förvånad att nästan alla människor är så glada. Nu är det väl så att vi svenskar är lite nationalistiska och har någon svensk vunnit Eurovision eller vunnit en Oscar eller blivit kardinal så tänker man "åh, det var väl fint för lilla Sverige".

Biskop Anders Arborelius anlände till Rom under tisdagen. Han reste hit med ett lågbudgetflyg tillsammans med pilgrimer från Irak.

Eftermiddagens konsistorium blir "ett historiskt ögonblick" för honom, säger han.

Konsistoriet är alltså kardinalkollegiets formella möte då Anders Arborelius och fyra andra biskopar från Laos, Mali, Spanien och El Salvador officiellt ska kreeras till kardinaler. Men det finns ett moment som Anders Arborelius är lite orolig för.

– Ja, man ska ju falla på knä och jag har nu fått lite artros i benen ungefär samtidigt som jag blivit kardinal så att jag hoppas jag ska klara det där med att falla på knä och resa mig upp igen. Annars får väl påven hjälpa mig.

Kardinalämbetet är katolska kyrkans högsta näst påvens. Och att upphöjas till kardinal innebär att man blir del av en elitgrupp som agerar som påvens närmaste rådgivare. Kardinaler som är under 80 år gamla är också med och väljer påvens efterträdare. Vanligtvis är det just en kardinal som väljs till påve. Men det har inte Anders Arborelius något intresse av att bli.

– Nej, det övergår helt mina förmågor och min horisont.

Anders Arborelius säger att han inte är helt säker på varför påve Franciskus utnämnt just honom till kardinal. Men han tror att det kan ha att göra med påvens vilja att sätta den geografiska periferin i centrum, att välja kardinaler i länder som inte har så stark katolsk närvaro.

– Sverige anses ju vara ett av världens mest sekulariserade länder. Samtidigt är det ett land där den katolska kyrkan växer, genom invandring framförallt, Och så var påven ju i Sverige kan kanske var där för att spionera och se, jag vet inte, säger blivande kardinalen Anders Arborelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".