Mördad politiker begravdes

Den mördade nederländske politikern Pim Fortuyns kista fördes på fredagen till en mässa i en av Rotterdams katedraler. Längs kortegevägen fanns tusentals sörjande som ville ta ett sista farväl.
Människor slängde blommor längs vägen, andra grät öppet när den vita vagnen med Pim Fortuyns kvarlevor fördes genom Rotterdams gator. Visserligen blev Fortuyn, på bara några månader, mycket stor i nederländsk politik, men efter sin död tycks många ha glömt de gränser som partisympatier normalt sätter. Under torsdagen väntade människor i upp till fem timmar för att defilera förbi hans kista. Senast någon låg på lit de parade i Nederländerna var 1962 när drottning Wilhelimna dött, vilket är ytterligare en mätare på den stora kärlek som Nederländernas folk nu visar den flintskallige, verbale, provocerande partiledaren. Media i Nederländerna jämför med när Storbritanniens Lady Diana dött, den nationella sorgen tycks vara lika stor och äkta. Hittills har valrörelsen legat nere, av respekt för den mördade partiledaren som ville stoppa invandring till Nederländerna, och som sa att islam är en bakåtsträvande religion. Men nu börjar så sakta krav komma på att den demokratiska apparaten ska dra igång igen, inför parlamentsvalet kommande onsdag. Och även om få, av rädsla för att framstå som cyniska, vill ventilera det öppet, spekulerar många i hur mordet på Pim Fortuyn kommer att påverka chanserna för hans parti. Här finns två motverkande krafter. Å ena sidan kanske många, som en sista gärd av sympati, vill ge mannen, som redan ibland beskrivs som en martyr, en posthum röst. Å andra sidan ville Fortuyn lysa starkt i sitt parti, och omgav sig därför med minst sagt bleka medarbetare, som ju är de som ska ta ansvar efter valet, ett val som mycket väl kan placera Listan Pim Fortuyn i regeringen. Medan Nederländerna fortsätter att sörja kommer alltfler uppgifter om den misstänkte mördaren. Polisen har hittat adresser till tre andra ledande personer i Pim Fortuyns parti, kanske fanns planer på att mörda fler politiker.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".