Ekeroth övervakningskamera
. Foto: Polisen, Anders Wiklund/TT,

Ekroth döms för ringa misshandel efter krogbråk

1:31 min

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth fälls i tingsrätten för ringa misshandel. Ekeroth representerar Sverigedemokraterna i riksdagen och partiets gruppledare Mattias Karlsson säger att Sverigedemokraterna uppmanar Kent Ekeroth att avsäga sig sina politiska uppdrag om domen vinner laga kraft.

– Vi har redan i förväg meddelat Kent hur vi ser på de olika scenarierna som var tänkbara idag, så han vet om att om det skulle bli en fällande dom, vilket det har blivit så är vår uppfattning att han bör avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Sedan får vi se om huruvida domen ska vinna laga kraft eller inte. Även om möjligheterna är små så finns det en chans att det blir en överprövning och att utfallet blir ett annat, säger Mattias Karlsson.

Enligt domen har Kent Ekeroth inte handlat i nödvärn när han slog till en man, i en krogkö i vintras. Han döms därför till dagsböter för ringa misshandel.

Mattias Karlsson säger att en fällande dom, om den fastslås, betyder att Kent Ekeroth inte längre kommer att kunna representera Sverigedemokraterna.

– Han kan inte vara företrädare för Sverigedemokraterna om han är dömd för våldsbrott. Nu får vi se om domen vinner laga kraft eller inte, men gör den det så kan han inte vara företrädare på någon nivå. Vi har en benhård policy när det gäller det här, man får inte ens kandidera till kommunfullmäktige eller nämnder på kommunalnivå om man är dömd för våldsbrott.

I en skriftlig kommentar till Ekot skriver Kent Ekeroth att han anser att domen är felaktig och att han kommer överklaga domen.

– Det är klart att Kent har starka incitament att överklaga, men för vår del kvarstår utmaningen att han, till domen har vunnit laga kraft, ska avsäga sig sin plats i justitieutskottet. Vinner domen laga kraft i ett senare skede så kan han inte företräda Sverigedemokraterna på någon nivå, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista