EU måste skära ned kraftigt efter brexit

1:25 min

Sverige riskerar att bli av med sin rabatt på EU budgeten efter att Storbritannien lämnat EU och därmed också lämnar ett hål i kassan i EU.

Det stod klart idag när EU:s  budgetkommissionär Gunther Oettinger  presenterade kommissionens tankar om hur EU s framtida budget ska lösas.

– När britterna lämnar då försvinner rabatternas moder och då måste också alla andra rabatter försvinna sa EUs budgetkommissionär Gunther Oettinger på en välbesökt presskonferens i Bryssel idag.

Frågorna var många på hur ekonomin i EU ska lösas. När Storbritannien lämnar EU försvinner intäkter på cirka 11 miljarder euro per år.

Landet är en så kallad nettobetalare, vilket innebär att man betalar mer till EU än vad man får tillbaka.

Nu handlar det om vad länderna tycker medlemskapet i EU är värt sa budgetkommissionär Oettinger. För samtidigt som intäkterna minskar så står EU inför nya stora utmaningar som till exempel terrorism och migration. Det kommer inte räcka med enbart nedskärningar för att klara ekonomin.

Då finns förslag om nya skatter till exempel utsläppsrättigheter.

Men den fråga som Sverige drivit om att minska bidragen för de länder som inte solidariskt tar sitt ansvar för människor på flykt fanns inte med bland kommissionens tankar.

Först nästa år väntas EU kommissionen komma med sitt definitiva förslag till långtidsbudget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista