Fem äldre män i röda dräkter på rad och en äldre man i mitten med vita kläder och en hög hatt.
1 av 4
Påve Franciskus (i vitt) har upphöjt biskop Anders Arborelius (till vänster om påven) till det näst högsta ämbetet inom den romersk-katolska kyrkan. Foto: AFP/TT
Tre glada kvinnor.
2 av 4
Carola Rojas (i mitten) tilllsammans med väninnorna Elisabeth Esteban (vänster) och Anna-Maria Silva (höger). Foto: Nathalie Rothschild / Sveriges Radio
Många människor i en kyrka.
3 av 4
Peterskyrkan i Rom var rödprickig av kardinaler när Anders Arborelius blev kardinal tillsammans med fyra andra. Foto: AFP/TT
Fem äldre män i röda dräkter på rad.
4 av 4
Påve Franciskus (till höger i vitt) träffar de nya kardinalerna. Foto: AP/TT

Kardinal Anders Arborelius har fått sin hatt och ring

"Heja heja Arborelius!"
1:22 min

I Rom har biskop Anders Arborelius kreerats till kardinal i en ceremoni i Peterskyrkan. Många pilgrimer från Sverige reste till Rom för att närvara vid kardinalernas konsistorium.

Carola Rojas är en av pilgrimerna som har rest från Stockholm till Rom för att bevittna den historiska händelsen.

Hon är både rörd och glad efter konsistoriet i Peterskyrkan där Biskop Anders Arborelius upphöjdes till kardinal i dag. Ett ämbete som är den katolska kyrkans högsta, näst påvens.

– Det är jätteviktigt för oss att vår biskop Arborelius har blivit kardinal eftersom vi som är katoliker i Stockholm och Sverige är en mindre grupp, säger Carola Rojas.

Under konsistoriet, som inleds med en hälsning från påve Franciskus, ingår en ritual där de utnämnda kardinalerna en och en går upp till det stora altaret i Peterskyrkan och faller på knä inför påven.

Biskop Arborelius tog under ritualen emot en kalott, en hatt som kallas biretta och en ring. Han och de andra fyra nya kardinalerna tilldelades också en kyrka var i Rom som de får ansvaret för. Det kallas titulus.

För Carola Rojas var det viktigt att vara på plats:

– Det är ett stort steg för katoliker i Sverige. Så en applåd för Arborelius och heja heja Arborelius!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".